Адже відсутність допомоги нашій державі означає посилення Російської Федерації, яка потім загрожуватиме іншим країнам.

«Ти допомагаєш Україні або Росії. У цій війні не буде посередників. Послаблюючи допомогу Україні, ти посилиш Росію. А потужна Росія й те, чого від неї очікувати… Я думаю, історія у книжках і свідках на це вже давно відповіла. Якщо хтось хоче ризикнути – добре, послаблюйте допомогу українцям. Але, якщо бути відвертими й чесними, за свободу, за демократію, за права людей треба боротися», – сказав Глава держави, відповідаючи на запитання журналістів після зустрічі з Джастіном Трюдо в Оттаві. 

Володимир Зеленський висловив подяку країнам-партнерам, які допомагають Україні зброєю та фінансуванням.

«Але це не найбільша ціна. Найбільшу ціну все-ж таки за це сьогодні платить Україна – людьми, кількістю смертей. Тому ми дуже вдячні за допомогу», – наголосив Президент.

Цінуємо рішення Канади приєднатися до підготовки українських пілотів на F-16

Володимир Зеленський за результатами переговорів із Джастіном Трюдо в Оттаві.

У межах робочого візиту до Канади Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром країни Джастіном Трюдо.

Глава держави висловив подяку очільнику канадського уряду за підтримку України та українців. З початку повномасштабного вторгнення Канада надала нашій країні допомогу на понад 8 млрд канадських доларів і підготувала майже 40 тис. українських військових у межах операції UNIFIER.

«І в час цієї війни, і в різні інші часи наша держава й наші люди отримують від Канади лише повагу, лише прагнення допомогти, лише довіру. І, будь ласка, знайте: ми цінуємо таке ставлення, ми вам вдячні. Україна обов’язково це пам’ятатиме», – сказав Президент під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Джастіном Трюдо в Оттаві.

Володимир Зеленський наголосив: коли Україна переможе, це буде спільна перемога з Канадою, з усіма друзями та партнерами й вільним світом.

Під час переговорів сторони обговорили оборонну співпрацю. Глава держави відзначив лідерство Канади в гуманітарному розмінуванні та висловив сподівання, що з канадською підтримкою буде реалізовано завдання з очищення всієї української землі від мін і снарядів, що не розірвалися.

«Дуже ціную рішення Канади приєднатися до підготовки пілотів для літаків F-16. Дякую, Джастіне. Сьогодні ми докладно обговорили посилення нашого повітряного щита. Подякував Прем’єр-міністру за рішення його уряду закупити для потреб України нову партію ракет для систем ППО. Це дуже своєчасно з огляду на щоденні російські удари ракетами та іранськими «шахедами» по наших містах, по наших людях, по нашій цивільній інфраструктурі», – повідомив Президент.

Крім того, сьогодні Україна одержала від Канади новий пакет оборонної підтримки, який містить бойові бронемашини та броньовані машини для евакуації, необхідні для порятунку життів поранених військовослужбовців.

Під час зустрічі також обговорювалася співпраця України й Канади у сфері військової промисловості, зокрема спільне виробництво озброєння.

«Очікуємо на участь канадських компаній у першому Форумі оборонних індустрій, який відбудеться в Україні незабаром», – сказав Володимир Зеленський.

Він зауважив, що підписана сьогодні оновлена Угода про вільну торгівлю буде базою для відбудови України.

Президент відзначив готовність Канади продовжувати санкційний тиск на Росію, щоб вона не могла збільшувати фінансування агресії.

Крім того, сторони обговорили різні аспекти Української формули миру, зокрема пункти, що стосуються справедливості: засудження Росії за агресію та компенсації усіх завданих нею збитків. Глава держави подякував Канаді за підтримку роботи з організації Глобального саміту миру.

«Також вдячний за лідерство в роботі над безпековими гарантіями для України на період до вступу в НАТО. Наші команди працюють над підготовкою двостороннього документа щодо безпекових гарантій», – наголосив він.

Наостанок Володимир Зеленський подякував Канаді та її уряду за те, що українська культура й спільнота в цій країні – завжди нарівні з усіма іншими спільнотами та культурами й відчуває повагу.

Зі свого боку Джастін Трюдо оголосив про виділення 650 млн канадських доларів військової допомоги Україні протягом наступних трьох років.

Він підтвердив, що Канада надаватиме інструкторів для тренування пілотів на F-16, а також допомагатиме з обслуговуванням танків. Крім того, Україні буде передано 35 дронів із камерами високої точності, броньовані машини та амуніцію.

Також було підтверджено, що Канада зробить фінансовий внесок у створення консорціуму для передачі військового спорядження Україні й надасть значну макроекономічну допомогу нашій країні у 2024 фіскальному році.

Джастін Трюдо запевнив: Канада буде з Україною стільки, скільки потрібно.

Цю російську агресію треба закінчити нашою перемогою

Виступ Президента Володимира Зеленського на урочистому засіданні парламенту Канади.

Пані та панове!

Дорога Канадо!

Перш ніж почати, хочу нагадати один факт. Цей факт дуже важливий, щоб зрозуміти і Україну, і Канаду. І те, що ми повинні зробити. Зробити разом.

1983 рік. Місто Едмонтон, історія якого так тісно переплетена з долею України та канадської української громади.

Того року і саме в Едмонтоні був встановлений перший у світі монумент жертвам Голодомору. Дуже дякую! Встановлений у пам’ять про геноцид проти українського народу. Геноцид, що був здійснений за наказом із Москви.

Перший у світі такий монумент. В Україні тоді не було монументів жертвам геноциду українців. Бо Україну тоді контролювала Москва.

Цієї осені минуло вже 40 років від того першого й такого важливого вшанування жертв Голодомору. За цей час багато що змінилося. Україна здобула незалежність. Україна відновлює власну історичну пам’ять. І вже десятки інших держав – їхні парламенти, уряди – визнали Голодомор геноцидом українського народу. Лише за один цей рік є вже 11 таких визнань. І я впевнений, що світ – увесь світ – визнає правду про Голодомор.

Але є те, що не змінилося ані за 40 років, ані за 90 років, які минули з часу Голодомору. Москва зараз, як і завжди, прагне контролювати Україну. Та не відкидає жодних засобів, зокрема геноциду. Саме геноцидом є те, що російські окупанти роблять з Україною.

І коли ми прагнемо перемогти, коли звертаємося до світу по підтримку, йдеться не про якийсь там «просто конфлікт». Йдеться про порятунок мільйонів людей.

Буквально фізичний порятунок. Звичайних чоловіків і жінок, дітей… Наших родин. Цілих спільнот. Цілих міст. Знищення Росією Маріуполя, чи Волновахи, чи Бахмута, чи будь-якого іншого міста чи села в Україні не має залишитися непокараним. Життя й справедливість повинні перемогти – скрізь в Україні, для всіх українців.

Цю російську агресію треба закінчити нашою перемогою, щоб ніколи більше Росія не повернула й не могла навіть спробувати повернути геноцид в Україну. Москва має програти раз і назавжди. І вона програє!

Шановні спікери! Увесь парламент Канади!

Джастіне, пане Прем’єр-міністре! Пані та панове урядовці!

Шановні представники громад і міст!

Усі громадяни Канади!

На мій погляд, однією з найбільш визначальних рис вашої держави є те, що справедливість – не порожнє слово для Канади.

Інший надзвичайно вагомий факт про вас – ви ніколи, ніколи не робите політичну ставку на ненависть і ворожнечу. Ви завжди на світлому боці історії.

І в час Першої світової війни, і в час між тими страшними війнами, і в час Другої світової війни, і в час холодної війни – ви завжди захищали свободу. Ви захищали справедливість.

Я не сумнівався в тому, що ви оберете сторону свободи та справедливості й тоді, коли Росія пішла повномасштабною війною проти України. Дякую.

Але ніколи не буває так, що достатньо лише обрати правильну сторону.

Треба ще й уміти бути лідером. Ви вмієте. Я дякую вам за це, Канадо!

Дякую за політичну підтримку для України. Це справді лідерська підтримка, яка має глобальне значення.

Бо коли ви за щось боретесь, коли ви боретеся за світле в людській природі, помилкова нейтральність інших щодо такої боротьби починає виглядати очевидно аморальною.

Коли бачиш справжніх лідерів, у всіх інших, хто боїться бути справжнім, говорити, боротися, залишається тільки два варіанти. Або ти змінюєшся, або тебе зневажають.

Я дякую вам, Канадо, за те, що для багатьох у світі ви є саме таким взірцем – взірцем, який спонукає інших захищати життя.

Канадська підтримка зброєю й обладнанням для України дала нам змогу врятувати вже тисячі життів. Це й ППО, і бронетехніка, і снаряди для артилерії. І дуже вагома допомога в розмінуванні. Дякую!

Канадське лідерство в санкціях проти Росії за цю війну й терор справді спонукає інших у світі наслідувати ваш приклад.

Я особливо вдячний вам за надзвичайно сильну, на сто відсотків лідерську підтримку українського руху в НАТО.

За вашу потужну участь у тренуванні наших воїнів. Це дуже важливо. Це вже традиція, коли Канада тренує тих, хто захищає світ. Тисячі й тисячі пілотів у час Другої світової війни. Тисячі й тисячі українців зараз. Це те, без чого перемог не буває, – тренування. Дякую вам за це!

Дякую за економічну підтримку. За допомогу Україні позбутися залежності від російського ядерного палива. І це прогрес не лише для нас.

Україна й Канада разом, разом із партнерами та друзями демонструють усім, що цілком реалістично повністю позбутися зв’язку із сумнівними російськими атомними технологіями.

Окрім суто технологічної небезпеки, російська атомна галузь служить і московській політичній експансії. Росія використовує атомні технології та будівництво атомних станцій – як газ і нафту – для політичних атак проти суверенітету інших націй. Росія намагається ламати суверенітет інших шляхом своїх маніпуляцій енергоресурсами. Всіма енергоресурсами. Тому що більше народів будуть вільними від російських енергоресурсів, то швидше енергія у світі знову стане лише енергією – лише ресурсом, а не зброєю проти суверенітетів.

Ще один важливий напрям нашої співпраці. Буквально справедливість.

Сьогодні на переговорах із Джастіном, з паном Прем’єр-міністром, ми обговорили канадську ініціативу для G7 посилити роботу для конфіскації російських активів. Кошти, які Росія та її поплічники витрачають на війну, мають бути спрямовані на справедливу компенсацію збитків, завданих війною й терором.

Активної та глобальної роботи потребує також справедливе притягнення Росії до відповідальності за сам злочин агресії та за абсолютно всі злочини – наслідки агресії: від кожної смерті через війну до всіх фактів депортації наших людей. Дітей і дорослих. Кожне життя потребує захисту. Кожна нація, яка зазнала нападу, потребує забезпечення справедливості.

Це й світу потрібно.

Щоб інші потенційні агресори бачили, що війна для агресора закінчується вироками.

Я закликаю вас, Канадо, поширювати своє вміння бути лідерами й на інші країни, особливо в цьому питанні – щодо справедливості, щодо засудження за агресію, щодо компенсації збитків за агресію, щодо того, аби агресор відчув, якою сильною є справедливість.

І понад усе я хочу подякувати вам, Канадо, за суто людське – за те, що ви допомагаєте українцям почуватися як удома, коли вони тут, у Канаді. Дякую вам.

Це не просто спадок історії. Це спадок характерів.

Канадська українська громада – це мільйони українських доль, які стали долею Канади з усім розмаїттям її спільнот.

Волелюбність. Сміливість. Таке особливе наше внутрішнє відчуття справедливості. Уміння наших людей принести затишок усюди, куди вони приходять, будувати й творити, а не руйнувати чи принижувати.

Українські прапори в Канаді – це вже така ж повсякденна деталь життя, як і абсолютна довіра до Канади в Україні. Насправді ця близькість дає багато відповідей, зокрема відповідей на питання про цю війну.

Чи можемо ми здатися? Ні.

Чи можемо ми зрадити те світле, що є в людській природі? Ні.

Чи можемо ми змиритися зі злом? Ні.

Чи можемо ми дозволити, щоб наша ідентичність була стерта? Ні.

Україна й Канада однакові – ми стоїмо і боремося за життя.

Україна, а не геноцид вийде переможцем із цієї війни. Люди будуть переможцями, а не Кремль. Свобода буде переможцем. Справедливість буде переможцем. Ви можете точно знати це про нас, бо точно знаєте про себе, що ви ніколи не підкорилися б злу.

Я дякую вам, Канадо!

І хай одного дня в Едмонтоні, як і в інших містах світу, як і в містах України, постане монумент на честь перемоги нашого народу в цій війні. Нашої з вами спільної перемоги.

З вами – народом Канади, з усіма вашими громадами, з усією вашою спадщиною, спадщиною добра.

Пані та панове!

Сьогодні ми з моєю прекрасною першою леді мали честь зустрітися з Генерал-губернаторкою Канади високоповажною Мері Саймон. Вона навчила мене слова зі своєї рідної мови: «ajuinnata». Вона сказала, що це слово означає не здаватися, залишатися сильним попри все. Так і буде.

Ajuinnata, Канадо! Ajuinnata, Україно!

Слава Україні!

Олена Зеленська під час візиту до Канади провела низку зустрічей

У межах візиту до Канади перша леді України Олена Зеленська взяла участь в укладенні українсько-канадського медичного партнерства з інститутом «Атлас» (Atlas Institute for Veterans and Families).

Разом із Президентом Володимиром Зеленським перша леді зустрілася з Генерал-губернаторкою країни Мері Саймон та її чоловіком Вітом Фрейзером.

У 2021 році Мері Саймон стала першою представницею корінних народів Канади на цій посаді – вона очолювала національне об’єднання інуїтів.

«Пані Саймон завжди на захисті національного розмаїття Канади й докладає багато зусиль для підтримки українців у цій країні. Подякувала їй за те, що підтримує українські громади в Оттаві та інших містах і провінціях, бере участь у проукраїнських акціях, допомагає вшануванню української культури й тим самим доводить єдність канадців та всіх країн-однодумців у допомозі Україні», – розповіла дружина Президента.

Перша леді також провела зустріч із міністеркою психічного здоров’я та залежностей Канади Яарою Сакс і міністеркою у справах ветеранів, заступницею міністра національної безпеки Канади Джинет Петітпас Тейлор.

Олена Зеленська наголосила, що Україна лише починає шлях до психологічного захисту своїх людей.

«Наша Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» має охопити доступною допомогою та навчити самодопомоги всіх українців, які щодня відчувають травму війни», – розповіла вона.

Дружина Президента відзначила, що Канада – світовий лідер у захисті психічного здоров’я. Країна пройшла значний шлях у цьому напрямі, побудувавши якісну систему допомоги на всіх рівнях. Окреме Міністерство психічного здоров’я та залежностей Канади розробляє державну політику у відповідній сфері.

«Українські фахівці, які впроваджують подібні зміни в нас, мають діяти швидко й ефективно. Тому ми просимо вас поділитися стандартами допомоги, протоколами терапії, що лежать в основі ваших сервісів. Разом із МОЗ України та Координаційним центром із психічного здоров’я ми працюватимемо над їх адаптацією та розробкою маршруту впровадження в реальну практику», – сказала перша леді.

Вона запропонувала організувати серію візитів українських фахівців до Канади для обміну досвідом у впровадженні послуг ментального здоров’я для населення.

Олена Зеленська також відвідала Королівський центр психічного здоров’я Оттави. Він є одним із найкращих канадських медичних закладів з питань психічного здоров’я, навчання та досліджень. Основна мета центру полягає в тому, щоб розширити доступ та створити нові можливості для людей із психічними особливими психічними пртребами, зокрема ветеранів та членів їхніх родин, завдяки конвергенції догляду, орієнтованого на клієнта та сім’ю.

На базі центру діє, зокрема, Atlas Institute for Veterans and Families – неурядова канадська організація (фінансується Міністерством у справах ветеранів), яка об’єднує провідних фахівців у сфері психічного здоров’я, науковців і технології для отримання глибшого розуміння мозку та дослідження інноваційних підходів до запобігання та лікування психічних захворювань у ветеранів і членів їхніх родин

Перша леді взяла участь у підписанні меморандуму про медичне партнерство між Atlas Institute for Veterans and Families і Центром психічного здоров'я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна». У 2019 році Центр уперше в Україні розпочав роботу з лікування розладів, пов’язаних із бойовим стресом, наслідками черепно-мозкових травм, поєднуючи її з практиками фізичної та психологічної реабілітації.

«Три місяці тому, коли ми разом із Джастіном Трюдо та очільником МОЗ Віктором Ляшком відвідували Центр психічного здоров'я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» під Києвом, я запропонувала, щоб цей досвідчений у реабілітації ветеранів заклад заручився підтримкою потужного канадського «побратима» – Atlas Institute for Veterans and Families на базі Королівського центру психічного здоров'я Оттави, оскільки він має сильну наукову експертизу в питаннях ПТСР. І ось сьогодні це відбувається. Тепер і «Лісова поляна» матиме партнера в Канаді задля надважливої справи – відновлення наших ветеранів», – сказала Олена Зеленська.

Меморандум – частина медичного партнерства, започаткованого під патронатом третього Саміту перших леді та джентльменів 6 вересня 2023 року. Тоді 26 медичних закладів із Київської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Львівської, Тернопільської, Вінницької, Рівненської, Івано-Франківської та Закарпатської областей уклали меморандуми про безпосередню співпрацю з лікарнями Литви, Латвії, Молдови, Північної Македонії, Польщі, Австрії, Данії, Естонії, Ірландії, Швеції, Іспанії, Ізраїлю та Нідерландів для обміну досвідом з метою порятунку життів.

Дружина Президента також побувала в Операційній клініці стресових травм (OSI), яку фінансує Міністерство у справах ветеранів Канади. Заклад надає допомогу й підтримку людям, які живуть із психічними вадами внаслідок посттравматичного стресового розладу (ПТСР), іншими тривожними розладами, депресією, а також ветеранам і військовослужбовцям збройних сил.

Лікування передбачає поєднання медикаментів і групової або індивідуальної когнітивно-поведінкової терапії.

Олена Зеленська ознайомилася з провідними підходами до лікування симптомів посттравматичного стресового розладу, зокрема з презентацією докторки Ребекки Гомес: тонка голка під контролем ультразвуку використовується для ін’єкції місцевого анестетика у зіркоподібний пучок нервів біля основи шиї (розробка Операційної клініки стресових травм спільно з Atlas Institute). Перша леді також ознайомилась із методикою покращення пам’яті за допомогою світлової панелі EyeScan, процедурами нейромодуляції (ультразвукове лікування депресії, розроблене Канадою та Великою Британією) тощо.

«Все це хочемо перейняти для України й наших ветеранів. До нашого власного досвіду й напрацювань завжди корисно додати інші підходи та практики. Тому наші фахівці обов’язково поїдуть вчитися до Канади, а завдяки медичному партнерству між країнами, яке ми започаткували на Саміті перших леді та джентльменів, клініки зможуть вести діалог і співпрацювати безпосередньо. І коли наші ветерани почуватимуться краще після реабілітації, буде в цьому, зокрема, канадський внесок», – акцентувала перша леді.

У Торонто Володимир Зеленський і Джастін Трюдо зустрілися з представниками канадського бізнесу

У Торонто Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо провели зустріч із представниками канадського бізнесу.

У зустрічі взяли участь: керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, його заступник Ростислав Шурма, віцепрем’єр-міністерка та міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, президент Конгресу Українців Канади Олександра Чичій, керівники компаній, які працюють в інвестиційній, банківській, експортній сферах, а також у галузях будівництва, енергетики, технологій тощо.

Глава держави подякував Канаді за допомогу, яку отримує наша країна, і наголосив на важливості реалізації проєктів з відновлення України.

«Ми дуже зацікавлені у вашому приході в Україну, дуже зацікавлені у відновленні України – це те, чого ми сьогодні потребуємо. Це всі напрями, у яких ви сильні. Ми дуже зацікавлені у вашій роботі, бізнесі та технологіях», – сказав Володимир Зеленський.

Зі свого боку Джастін Трюдо наголосив на важливості економічної підтримки України.

«Багато треба зробити в сенсі гуманітарної та військової допомоги. Але також багато треба зробити в економічному плані. Тож я радий, що ми можемо обговорити це із Президентом Зеленським», – сказав Прем’єр-міністр Канади.

Учасники зустрічі приділили увагу перспективам інвестування в Україну та необхідним передумовам для того, щоб розпочати цей процес іще до закінчення війни.

Єдність допомагає нам усім ставати сильнішими, зміцнювати свободу й рухатися до перемоги

Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками громадськості Канади.

У межах робочого візиту до Канади Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська спільно з Прем’єр-міністром країни Джастіном Трюдо зустрілися з канадськими парламентарями, представниками політичних, ділових та експертних кіл, академічної спільноти та української громади.

«Слава Україні! Я так пишаюся чути це в Канаді. Ці слова об’єднують усю Канаду, всіх людей, усі громади й міста. Слава Україні! Так звучить єдність. Я пишаюся тим, що ми досягли такої єдності. Це дуже надихає!» – сказав Глава держави.

За словами Володимира Зеленського, єдність допомагає всім нам ставати сильнішими, зміцнювати свободу та рухатися до перемоги, яка неодмінно буде.

«Я дуже пишаюся тим, що Україна надихає, що українці надихають і канадські українці надихають. Я дякую всім вам за те, що ви активні. Ви даєте можливість іншим відчути дух України, дух «Слава Україні!» – дух людей, які ніколи не здаються», – зазначив Президент, звертаючись до української громади в Канаді.

Глава держави також подякував дідусям і бабусям канадських українців, які зберегли українську ідентичність і зробили свій внесок у те, щоб Канада стала великою країною. Він висловив переконання, що Канада ніколи не втратить української енергетики.

«Ви допомагаєте берегти Україну й зараз, коли ми захищаємо й обовʼязково захистимо нашу незалежність. Ви допомагаєте волонтерам. Ви прийняли наших людей. Канада тренує наших воїнів. Канада дає Україні зброю, щоб рухатися вперед, щоб витіснити Росію. І я дякую вам за це, дякую всім вам!» – наголосив Володимир Зеленський.

Він висловив переконання, що одного дня обидва народи так само в єдності святкуватимуть перемогу України.

«Кулі й бомби можуть завдати великої шкоди, але вони ніколи не відберуть відчуття громади. Я це відчував, коли був у Києві в час війни. Я це відчуваю тут, у Канаді. Тому що канадці й українці мають особливий зв’язок протягом багатьох поколінь. Стільки канадців українського походження допомагали розбудовувати нашу країну, що Канада й канадці тепер допомагатимуть відбудовувати Україну протягом багатьох наступних поколінь», – сказав зі свого боку Джастін Трюдо.

Володимир та Олена Зеленські також поспілкувалися з учасниками заходу.

Офіційне інтернет-представництво Президента України