Україна на міжнародних майданчиках має активніше порушувати питання про комплексне відновлення культурних пам’яток, які пошкоджені або знищені через російську агресію. І саме ЮНЕСКО як головна міжнародна організація в цій сфері може посадити за один стіл підписантів Конвенції про захист культурної спадщини, щоб вони дали практичне наповнення цьому документу.

Про це заявила народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Конвенцію про захист культурної спадщини підписало 195 країн. І саме ЮНЕСКО як міжнародна організація може допомогти зібрати цих донорів, щоб вони вкладали кошти у відбудову, реконструкцію. Загалом вважаю, що нам потрібен своєрідний «культурний Рамштайн», де можуть зібратися країни, які мають релевантний досвід з реставрації культурних пам’яток», - зазначила парламентарій.

Вона нагадала, що Греція заявляла про готовність допомагати Україні в цьому напрямку. Також в Італії висловлювали готовність після деокупації Маріуполя відбудувати знищений росіянами драмтеатр.

«Наприклад, багато зруйнованих пам’яток є у Чернігові. Тож окремі країни можуть стати партнерами наших регіонів. Це було б добре і правильно. Ми маємо власну ідентичність, тому так важливо свою спадщину зберігати та відновлювати. Водночас для захисту всього цього нам все ж таки потрібне озброєння, зокрема сучасні системи ППО, які закриють небо», - сказала народна депутатка.

Також вона додала, що не так давно Україна здобула вагому перемогу – центр Львова, а також Софія Київська й Києво-Печерська Лавра були внесені до Основного списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, так само як і історичний центр Одеси.

«Загалом у цьому списку не більше 50 міст по всьому світу. Це саме ті місця, які не просто мають історичне та культурне значення для світу, але й зараз перебувають під безпосередньою загрозою. У нашому випадку – це пряма агресія росії. При цьому рф як член ЮНЕСКО намагалася перешкодити внесенню наших пам’яток до реєстру. Це доводить, що росія веде війну проти культури, пам’яті народу та проти всесвітньої спадщини», - наголосила парламентарій.

Євгенія Кравчук також зауважила, що наразі дуже важливо, щоб зруйновані та пошкоджені об’єкти культурної спадщини потрапили в реєстр збитків, що нині формується з Радою Європи. А наступним кроком буде створення певного механізму компенсації за ці злочини, за яким Україна буде отримувати репарації на відновлення.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України