Минулої п’ятниці відбулася традиційна зустріч, котру організував футбольний клуб «Динамо» (Київ) для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З юними друзями динамівців та їхніми батьками спілкувалися президент ФК «Динамо» Ігор Суркіс і тренер Сергій Ребров (на знімку справа наліво).

Після зустрічі обидва відповідали на запитання журналістів. Першим у «бій» вступив Ігор Суркіс.

— Клуб веде селекцію, можливо, ви поділитеся новинами?

— Прізвищ від мене не почуєте, бо немає жодної конкретики. Ми, справді, перебуваємо в пошуку. Як я вже говорив, враховуючи наші проблеми, насамперед нам потрібний лівий оборонець. Якщо ми знайдемо достатньо кваліфікованого гравця на цю позицію, то ми його неодмінно придбаємо. У нас є певні напрацювання в цьому питанні. 1 січня відкриється трансферне вікно, і тоді ми зможемо говорити предметніше.

— Чи справді «Динамо» цікавиться оборонцем софійського ЦСКА, хорватом Тончі Кукочем?

— Це жодним чином не відповідає дійсності. Коли я сьогодні прилетів до Києва, то навіть перевірив, чи не відправив йому хтось запрошення замість мене. Хоча такого в київському «Динамо» не може бути апріорі. Ми цим футболістом не цікавимося і ніколи не цікавилися.

— Чи є у клубу принципова позиція не проводити товариських матчів з командами з Росії?

— Наші вболівальники дуже патріотично ставляться до Батьківщини. Але принципової позиції немає. Однак якщо є можливість провести спаринг з будь-якою іншою командою, щоб не було зайвого ажіотажу і порожніх розмов на тему політики, ми постараємось утриматися від спарингів з російськими клубами у цей час. А те, що писали, ніби я категорично заборонив грати із «Краснодаром» чи «Кубанню», не відповідає дійсності. Але моя позиція така: якщо цих спарингів можна уникнути, то краще так і зробити.

*** 

А тепер розмова з Сергієм Ребровим.

— Кажуть, у цей період дуже важко придбати сильного гравця, адже в більшості випадків команди не готові відпустити виконавців посеред сезону. Либонь, це ускладнює пошук?

— Та ми поки що нікому й не робили пропозицій. Думаю, ті футболісти, які грали в першій частині сезону, заслужили й надалі гідно представляти «Динамо» до завершення сезону. Можливо, будуть придбання, але якщо їх і не буде, ми не сильно засмутимося. Адже ті виконавці, які виступали в першій половині, справді заслужили дограти чемпіонат до кінця.

— Чи є основним завданням на трансферне вікно придбання лівого оборонця?

— Не думаю, що буде катастрофою, коли ми не придбаємо лівого оборонця. Відновлюється Євген Макаренко, є на цю позицію й інші виконавці, які грали в першому колі.

— Нещодавно тренером «Динамо-2» став знаменитий динамівець Вадим Євтушенко. Якщо не секрет, то була ваша кандидатура чи Ігоря Суркіса? Можливо, були й інші кандидати?

— Про інших претендентів на цю посаду я не казатиму. Цю тему ми з Ігорем Михайловичем обговорювали довго. Олександр Хацкевич, котрий очолював другу команду, давно казав, що до нього є інтерес з боку збірної Білорусі. Щоб ми мали це на увазі. Були готові, що Олександр обійме посаду тренера збірної Білорусі. У результаті обговорення зупинили свій вибір на Вадимові Євтушенку. Сподіваюся, наша співпраця триватиме довго. За той час, що ми спілкувалися, судячи з того, як він мислить про футбол, зробив висновок, що мені буде цікаво працювати з ним разом.

— Чи форсуватимете підготовку, враховуючи, що сезон для «Динамо» поновиться єврокубковими матчами?

— «Динамо» завжди так входить у сезон, завжди на початку весняної частини на нас чекали матчі Ліги Європи або Ліги чемпіонів. Нічого незвичного в цьому немає.

— Вашого підопічного Дьємерсі Мбокані викликали до його національної збірної, яка виступатиме з 17 січня по 8 лютого на турнірі Кубка африканських націй в Екваторіальній Гвінеї. Як ставитеся до цього?

— Ви зробили комплімент Мбокані і його національній команді, припустивши, що збірна ДР Конго дійде до фіналу. Звичайно, ми б цього хотіли. Це дуже серйозний турнір. Участь у ньому стане дуже хорошою перевіркою для Дьємерсі, бо він через травму пропустив доволі великий період. Зараз і підготовка до турніру, і сам турнір, напевно, підуть йому на користь. Що буде далі — подивимося, до якого етапу він дійде, й, виходячи з цього, вже плануватимемо його підготовку.

— Як зустрічатимете Новий рік?

— Поки що не знаю. Швидше за все, в Києві.

Фото fcdynamo.kіev.ua.