«Це платформа для фінансової стійкості та відбудови України. До керівного комітету платформи входять наші союзники із країн G7 та Європейського Союзу, а його співголовою від України є віце-прем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков», — повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами глави уряду, ключовими питаннями порядку денного засідання стануть допомога з фінансуванням дефіциту бюджету та потреби швидкого відновлення у 2024 році.

«Перше — це допомога з фінансуванням дефіциту бюджету. Потрібно дати партнерам розуміння про нинішню фінансову ситуацію, про бюджет на 2024 рік, про видатки уряду. Очікуємо від партнерів у 2024 році підтримку на рівні не менше, ніж у 2023 році. Це майже 42 мільярди доларів», — зазначив він.

У частині відновлення у 2024 році уряд як і нинішнього року планує працювати за п’ятьма напрямами: енергетика, гуманітарне розмінування, відновлення житла, критичної та соціальної інфраструктури, допомога приватному сектору. «Потреби швидкого відновлення України залишаються на рівні до 15 мільярдів доларів. Цього року було профінансовано лише частину потреб, а решта витрат переходить на 2024 рік», — сказав Д. Шмигаль.

Ураховуючи величезну замінованість нашої території, уряд планує запустити ринок послуг із гуманітарного розмінування через Prozorro, а також розробити механізм компенсації аграріям та стратегічним підприємствам витрат за розмінування. У проекті Держбюджету на 2024 рік на гуманітарне розмінування передбачено 2 мільярди гривень. Проте Д. Шмигаль розраховує, що за результатами Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування України, яка в середині жовтня відбудеться в Хорватії, буде залучено додаткові фінансові ресурси.

Серед планів уряду — оновлення пенсійної системи. «Основна мета — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче 30 відсотків його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку плануємо запустити у 2025 році, це буде не менш як  50 відсотків від середньої зарплати протягом життя», — за-
значив Д. Шмигаль.

Повідомивши, що з 1 березня 2024 року вже вдруге під час великої війни буде проведено індексацію пенсій, прем’єр зауважив, що з наступного року цю індексацію, як і всю солідарну систему, планується зробити більш справедливою, зрозумілою та прозорою. «У нарахуванні пенсій буде запроваджена бальна система. Вона вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня», — сказав глава уряду, пояснивши, що внески громадян до Пенсійного фонду буде перераховано у бали відповідно до співвідношення між зарплатою людини та середньою зарплатою по Україні на той момент.

«Якщо ви платили внески із зарплати, яка є середньою по країні, — отримуєте 10 балів. Вище середньої по країні — отримуєте, наприклад, 12 або більше балів, менше середньої — 8 балів. Потім ці бали щороку будуть так само перераховуватися назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати. Так зробимо солідарну пенсійну систему захищеною від інфляції та девальвації», — зазначив Д. Шмигаль.