На виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 14 липня 2023 р. № 3259-IX Комітет з питань екологічної політики та природокористування з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи підготував для розгляду в другому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян» (реєстр. № 9274).

Цим законопроектом передбачається унормування повноважень органів державної влади у сфері цивільного захисту; визначення завдань єдиної державної системи цивільного захисту в особливий та відбудовний періоди; забезпечення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації працівників органів та підрозділів ДСНС; удосконалення заходів щодо створення фонду захисних споруд цивільного захисту та укриття у ньому населення, організації та проведення евакуації, заходів хімічного та радіаційного захисту, підготовки органів управління та сил цивільного захисту, навчання населення, забезпечення пожежної та техногенної безпеки тощо; забезпечення ефективної роботи суб’єктів забезпечення цивільного захисту щодо організації та здійснення заходів в особливий період. Запропоновані зміни передбачають створення законодавчих передумов для забезпечення на державному рівні

оперативного планування у сфері реагування на надзвичайні ситуації військового характеру, а також підготовки в Україні плану реагування на застосування зброї масового знищення.
До законопроекту надійшло 220 поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, з яких запропоновано врахувати — 93, врахувати редакційно — 3, врахувати частково — 22 та відхилити — 102.

За результатами опрацювання Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян» (реєстр. № 9274) прийняти у другому читанні та в цілому як закон.

Також на своєму засіданні Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення» (реєстр. № 9219). У ньому визначено розмежування зазначених повноважень, а також повноважень стосовно державного енергетичного нагляду (контролю) на ринку природного газу. Це, вважають законодавці, дасть змогу здійснити перерозподіл та оптимізацію функцій між відповідними центральними органами виконавчої влади, а також завдань між ними.

Зокрема, шляхом внесення змін до низки законодавчих актів передбачається передача деяких повноважень від центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці до інших центральних органів, зокрема, до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного гірничого нагляду, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері поводження з вибуховими матеріалами, а також територіальним органам Міністерства внутрішніх справ тощо.

За висновком Комітету з питань інтеграції України до ЄС положення законопроекту регулюються національним законодавством країн-членів ЄС та не підпадають під дію міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. Міндовкілля, Мінінфраструктури повідомили про відсутність зауважень і пропозицій до законопроекту.

За результатами проведеної у комітеті міжвідомчої наради щодо підготовки законопроекту до розгляду Верховною Радою України за участю керівництва та представників Мінекономіки, Міндовкілля, МВС, Міненерго, ДСНС, Держгеонадр, Держпраці, Держпродспоживслужби, Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю її учасники дійшли висновку про необхідність уточнення у тексті законопроекту функцій, що пропонується передати від Держпраці, та відповідних змін до законів України.

Комітет вважає, що врахування зазначених зауважень можливе під час підготовки законопроекту до другого читання. Нині ж Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України цей законопроект (реєстр. № 9219) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

За матеріалами прес-служби Верховної Ради України.

Скріншот відео.