На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з представниками Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП) і Федерації профспілок України (на знімку). Водночас, повідомляє прес-служба глави держави, керманич висловив стурбованість стосовно ситуації в економіці і як наслідок — у соціальній сфері.

За словами глави держави, найгостріша ситуація, зокрема, спостерігається в будівельній галузі, машинобудуванні. «Деякі заводи вже працюють неповний робочий день і скорочується заробітна плата, є загроза втрати робочих місць», — зазначив він. На переконання В. Януковича, така ситуація неприпустима і потребує негайного вирішення. 

Своєю чергою президент УСПП народний депутат Анатолій Кінах зазначив, що вітчизняні товаровиробники стурбовані ситуацією, що склалася у відносинах зі стратегічними партнерами із країн Митного союзу, зокрема з Російською Федерацією. «Сьогодні ми відчуваємо загрозу стосовно наукоємної і технічно складної нашої промисловості з високою доданою вартістю — в першу чергу машинобудування», — зауважив він, додавши, що не меншою проблемою є питання постачання українських труб та кондитерських виробів.

«На наш погляд, сьогодні як ніколи необхідні консолідовані дії з тим, щоб не допустити поглиблення цих проявів рецесії в українській економіці», — підкреслив А. Кінах. Для вирішення ситуації, переконаний президент УСПП, необхідно задіяти всі важелі впливу для підвищення платоспроможності та динаміки розвитку внутрішнього ринку нашої держави та мінімізації залежності вітчизняної економіки від експорту. 

А на думку народного депутата Валентина Ландика (Партія регіонів), українська продукція може стати неконкурентоспроможною після підписання Угоди з Європейським Союзом про асоціацію, оскільки в такому разі обсяги експорту українських товарів до країн Митного союзу будуть обмежені.

Водночас голова Федерації профспілок Юрій Кулик зауважив, що серед питань, які турбують членів профспілок держави і потребують нагального вирішення, — погашення заборгованості із заробітної плати, соціальних виплат тощо. Він підтвердив налаштованість Федерації профспілок на співпрацю з органами влади щодо цього.

Президент наголосив, що вимагатиме до кінця року погасити борги із заробітної плати. «Якщо найближчим часом ці борги не буде погашено, я дійду до кожного виконавця, починаючи з міністрів і до регіонів», — сказав він.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).

Дослівно

Народний депутат Валентин ЛАНДИК:

«Якщо це можна, давайте підписання (Угоди. — Ред.) на один рік поки що перенесемо. Ще дайте нам можливість підготуватися, дайте можливість закупити обладнання. Це велике прохання не тільки моє, це велике прохання промисловців».