В Ужгороді провели дводенну сесію, під час якої громади представили свої проекти розвитку та обмінялися набутим досвідом. А для втілення запланованого Батівська, Бедевлянська, Білківська, Виноградівська, Довжанська, Іршавська, Колочавська, Королівська, Костринська, Нересницька, Полянська, Свалявська, Синевирська, Углянська та Холмківська ТГ отримають до 12 тисяч доларів.

Учасників та організаторів сесії привітав Петро Добромільський — заступник голови Закарпатської облвійськадміністрації: «Перед нами стоять серйозні виклики, тому дуже важливо підтримувати людей на місцях, створювати сприятливі умови для розвитку навіть у найвіддаленіших куточках регіону. Такий проект дасть можливість підсилити територіальні громади, які цього потребують, підвищити їхню спроможність, адже ініціатива охоплює на-
прями розвитку молодіжної політики, покращення доступу до соціальних, медичних та інших послуг».

Уже зараз, повідомили у прес-службі ОВА, помітні перші результати проекту: змістовні презентації свідчать про те, що кожна з громад знає, яким шляхом їй розвиватися, та може реалізовувати свій потенціал за підтримки партнерів.

У перший день сесії свої ідеї презентували сім громад. До прикладу, Батівська ТГ планує встановити інформаційні вказівники, дорожні знаки та логістичні таблички, Іршавська — облаштувати сім зупинок у різних населених пунктах, Колочавська — створити спортивний майданчик, Костринська — дитячий майданчик, Нересницька — молодіжний хаб, Синевирська — безпечні дитячі простори та Холмківська — спортивно-ігровий майданчик.

Керівник хабу Міжнародної організації з міграції в місті Ужгороді Максим Петров каже, що проект має на меті за два роки охопити максимальну кількість громад різних регіонів країни. На Закарпатті його планують завершити вже до кінця грудня.

До речі, проект «Людський вимір — інклюзивні дані для стабільності та розвитку» реалізовується в 10 областях України. Він передбачає підтримку таких активностей громад, як збір даних про актуальні потреби, створення планів розвитку та конкретні кроки щодо покращення життя місцевих мешканців і вимушених переселенців. На тренінгах і діалогових сесіях ТГ забезпечують консультаційною підтримкою, а під час практичних етапів — необхідним обладнанням.

Треба додати, що ініціативу з розвитку громад реалізовує Міжнародна організація з міграції в партнерстві із Західноукраїнським ресурсним центром за підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади.

Ужгород.

На знімку: учасників сесії вітає заступник голови ОВА Петро Добромільський.

Фото прес-служби ОВА.