Про це заявила народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Австрія - мілітарно нейтральна країна, і дуже важливо, що такі умовно нейтральні держави кажуть, що підтримуватимуть Україну незалежно від ситуації і стільки, скільки буде потрібно. Передовсім це стосується гуманітарної та фінансової допомоги. Австрія - одна з найрозвиненіших та найбагатших країн ЄС. Тому вони одні з найбільших контрибуторів до загальної допомоги Євросоюзу Україні. Наприклад, 58 млрд євро, які ми отримаємо протягом наступних років, надаються різними країнами ЄС, і Австрія завжди в топі серед тих, хто надає допомогу, їхня частка доволі вагома», - сказала Євгенія Кравчук.

Вона додала, що Відень від самого початку засуджує агресію росії, допомагає українцям, які шукають в Австрії захисту від розв’язаної рф війни.

«Також надзвичайно важливо, що Австрія підтримує формулу миру Президента України Володимира Зеленського. Австрійці визнають, що лише тоді можна говорити про справедливий мир в Україні та Європі, коли буде безумовне повернення України до кордонів 1991 року, коли будуть відкинуті російські війська й виплачені репарації», - зазначила народна депутатка.

За її словами, також для нашої країни важливо, що Австрія підтримує та залучається до реєстру збитків, який було створено під егідою Ради Європи.

«Саме про це сказав спікер австрійського парламенту Вольфганг Соботка, який зазначив, що недостатньо створити цей реєстр, а й треба створити такий механізм, щоб Україна отримала компенсації за завдані збитки», - наголосила Євгенія Кравчук.

Вона уточнила, що це перший візит голови Національної Ради Австрії до України під час повномасштабного вторгнення.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України