Провести вільні, демократичні та легітимні вибори під час війни в Україні та дії воєнного стану в принципі нереально. Про це в інтерв’ю «Українській правді» заявила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

За її словами вибори — це не один день голосування, а цілий процес, який треба розділити на дві частини. 

«Перша — це саме голосування. І можливість його проведення під час військового стану, вибачте, не є реальною.  А друге — це забезпечення процесу волевиявлення, тому що вибори мають бути вільними, демократичними, з процесами висунення, агітації і так далі. 

Це має бути 60-90 днів, якщо ми говоримо про президентські чи парламентські. Коли обмежені демократичні права і свободи під час воєнного стану, проводити вибори, які вимагають навпаки дотримання всіх демократичних прав і свобод — це нонсенс», — підкреслила Олена Кондратюк.

Загалом, коли йде страшна війна, говорити про вибори — це навіть неетично, вважає Віцеспікерка.

«Витрачати гроші є куди зараз. І найважливіше питання: а що вони змінять по факту? Я не бачу електорально, що ці вибори змінять кардинально зараз ситуацію. Є закон про воєнний стан, де чітко написано, що повноваження президента будуть продовжені, допоки після воєнного стану не буде обраний новий президент. Це саме стосується Верховної Ради», — пояснила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради також звернула увагу на ще один нюанс. «Це визнання виборів легітимними, особливо з боку ОБСЄ. Не дай Господь, нам зараз ще сказати, що в нас є нелегітимні органи влади», — уточнила Олена Кондратюк.

Найголовніше, переконана Віцеспікерка, українські військові повинні мати можливість не тільки брати участь, але й балотуватися на виборах.

«Тому треба перемогти, а вже тоді на широку ногу обговорювати виборчі процеси. Я взагалі думаю, що це наратив якийсь російський», — вважає Олена Кондратюк.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України