Ці та інші питання обговорювали у Дніпрі під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. «Комітет продовжує інспекції медичних закладів у регіонах, щоб на власні очі побачити проблеми, які є в регіонах, поговорити з медиками, стимулювати виконавчу та місцеву владу знаходити шляхи їх розв’язання. Симбіоз законодавчої та виконавчої влади дає змогу вирішувати актуальні проблемні питання», — розповів голова комітету Михайло Радуцький.

За його словами, Дніпропетровщина сьогодні — це форпост сходу України, медичний хаб, що приймає сотні тисяч переселенців та поранених під час воєнних дій. На медичні заклади максимальне навантаження — від початку війни додалося 400 тисяч вимушених переселенців. Але навіть за такої кількості пацієнтів медики досягають високих показників під час лікування.

Народний депутат Артем Дубнов порушив питання можливого закриття опікового відділення у міській спеціалізованій лікарні № 8 Дніпра, де проводять складні мікрохірургічні операції. Заслухали всі сторони конфлікту та отримали запевнення від міської влади, що відділення продовжить працювати.

Також обранці порушили питання щодо необхідності забезпечення належного функціонування відділення на базі філії № 3 Дніпровської міської клінічної лікарні № 16. І рекомендували міськраді розглянути можливість організації надання спеціалізованої хірургічної допомоги постраждалим з опіковими травмами внаслідок агресії росії в умовах філії та належного кадрового забезпечення відділення. Рішення підтримали 14 членів комітету.

Під час перебування в області депутати ознайомилися з роботою обласної клінічної лікарні імені Мечникова, міської спеціалізованої лікарні № 8, а також регіонального медичного центру родинного здоров’я.

«Лікарня імені Мечникова за останні півтора року перетворилася на один із найбільших медичних закладів Європи. Медики лікарні проводять майже сто операцій на добу, одночасно на лікуванні перебувають півтори тисячі пацієнтів, у тому числі із чотирьох сусідніх областей. У закладі використовують провідні технології, новітнє обладнання», — розповів голова комітету.
Щодо міської лікарні № 8, то Михайло Радуцький (на знімку крайній праворуч) сказав, що вона впродовж тривалого часу була збитковою, тому вирішили приєднати її до більш успішної лікарні № 16.

«Побачили пацієнтку з відкритими ранами на ліжку в коридорі, зі стелі на неї сипалася штукатурка. Багато років не бачив такого в медичних закладах. Зробили зауваження керівнику закладу. Насамперед медики мають поважати пацієнтів, хоч би які проблеми з фінансуванням були у медзакладу», — впевнений голова комітету.

Очільник МОЗ Віктор Ляшко поінформував, що для покращення роботи лікарень Дніпропетровщини за рахунок коштів державного бюджету було закуплено високовартісне обладнання на суму майже 74 мільйони гривень. Крім цього, обладнання на суму 116 мільйонів гривень закупили в межах глобальної ініціативи Президента України United24. Ідеться про ангіографи, комп’ютерні томографи, автомобілі швидкої допомоги, рентгени, кисневі станції, генератори і багато іншого для надання якісної медичної допомоги. Міністр упевнений, що закуплене дороге обладнання має працювати на благо українських пацієнтів, а не простоювати у плівці.

«Найкращий спосіб зрозуміти, що відбувається в медичній системі на місцях, — подивитися на це власними очима. Саме тому провели виїзне засідання комітету в Дніпрі», — зазначив народний депутат Максим Перебийніс.

На тому, що його рідна Дніпропетровщина нині перетворилася на єдиний східний медичний хаб України, приймаючи поранених військових та переселенців, наголосив і запрошений на засідання комітету народний депутат Юрій Кісєль.

Також Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав проект закону № 10000 «Про Державний бюджет України на 2024 рік». Зазначили, що охорона здоров’я залишається в пріоритеті. Видатки на охорону здоров’я на наступний рік збільшено порівняно з 2023-м на 24,4 мільярда гривень — до майже 202 мільярдів. До приблизно 159 мільярдів гривень — на 16 мільярдів більше показника нинішнього року — збільшено й видатки на Програму медичних гарантій. Зокрема, на розвиток системи реабілітації у сфері охорони здоров’я у бюджеті передбачено шість мільярдів, на закупівлю медичного обладнання — два з половиною мільярда, на доступ родин ветеранів до безоплатних послуг із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій — 1,6 мільярда та на психічне здоров’я — 5,3 мільярда гривень.

Михайло Радуцький акцентував, що у складних економічних умовах, спричинених війною, це максимально можлива сума на фінансування сфери охорони здоров’я.

Дніпропетровська область.

Фото зі сторінки М. Радуцького у Фейсбуці.