Про це у Фейсбуці повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, який перебував у Монтевідео.

«Одне з наших завдань полягає в тому, щоби переконати країни Глобального Півдня надавати більшу політичну, дипломатичну та іншу підтримку Україні. І це можна зробити шляхом безпосереднього спілкування з нашими колегами», — розповів Олександр Мережко.

Тож під час саміту голова комітету провів чимало перемовин, під час яких йшлося про необхідність підтримати Україну. Передусім, українська делегація зустрілася з президентом Міжпарламентського Союзу Дуарте Пачеко. Також Олексадр Мережко зустрівся з депутатом Хуаном Родрігесом і почесним консулом України в Уругваї. З’ясувалося, що візит української парламентської делегації в Уругвай є першим в історії парламенту цієї країни.

Відбулися переговори з парламентською делегацією Малаві на чолі зі спікеркою Парламенту цієї країни. «Подякували колегам за те, що в Генеральній Асамблеї ООН Малаві голосує за резолюції, спрямовані на захист територіальної цілісності і суверенітету України проти російської агресії», — підкреслив Олександр Мережко. Також він зустрівся з парламентською делегацією Танзанії на чолі зі спікеркою парламенту. «Розповіли про необхідність політико-дипломатичної підтримки України з боку країн Африки. Торкнулися також питання необхідності деколонізації росії, яка є, по суті, колоніальною імперією», — наголосив голова комітету.

З депутатом Опе Паскуетом, за словами Олександра Мережка, поговорили про те, як Уругвай може підтримати Україну. Згадали легендарного уругвайського юриста-міжнародника Едуардо Хіменеса де Аречагу.
У Монтевідео Олександр Мережко зустрівся й із сенаторкою парламенту Уругваю Граціелою Біанчі (на знімку), яка є другом України, а також з депутатом парламенту Чилі Рохо Едвардсом, який неодноразово бував у нашій державі й активно нас підтримує.

Крім того, голова комітету повідомив, що в межах саміту він взяв участь в обговоренні питання щодо впливу штучного інтелекту на демократію та суспільство. На його думку, штучний інтелект може впливати на розвиток і посилення демократії в суспільстві і водночас бути інструментом її руйнування і створення цифрового тоталітаризму.

Фото зі сторінки Олександра Мережка у Фейсбуці.