А «якщо дасте F-16 або F-35, то буде ще більше страждань, втрачених життів і поранених».

Говорив один з найбагатших людей росії немов за кремлівськими темниками. Не давайте зброю, і нехай Україна здається, щоб зменшити страждання. Щось схоже заявляв у роки Другої світової війни й адольф гітлер.

Ще у березні олег дерипаска не боявся стверджувати, що «наступні 25 років, швидше за все, доведеться (росії) думати про своє азіатське минуле». Не буде іноземних інвесторів — не буде грошей у країні, не буде майбутнього.

Нині ж «роздуми» олігарха мають своє пояснення: путінський режим через підконтрольні суди прибрав до своїх рук майже половину його власності, зокрема такий ласий шматок, як курорт в Адлері. Після чого олег дерипаска змінив риторику і кинувся рятувати кремлівського безумця. Його слова тепер збігаються з маячнею путіна, лаврова, пєскова, соловйова, симоньян.

Загалом кремль останнім часом почав активізовувати дедалі нових «миротворців». В Україні ще не забули колонку григорія явлінського у «Новой рассказ-газете» під назвою «Припиніть». Російський ліберальний політик закликав путіна, Зеленського та Байдена «припинити вогонь, зберегти життя людей, інакше путін може застосувати ядерну зброю».

Важко сказати, що пообіцяли батькові російської демократії, щоб той кинувся рятувати кремлівського божевільного. Можливо, місце в держдумі, підтримку влади. Всім же відомо, що путін не зупиниться і не виведе війська. Безумця може зупинити тільки поразка.

Підконтрольні «миротворці» олег дерипаска і григорій явлінський мали б адресувати свої слова насамперед російському диктатору. Поставити питання руба: «путін, припини війну, бо проти тебе об’єднався весь цивілізований світ». Хто ж, як не колишній львів’янин григорій явлінський, знає реальну ситуацію в Україні. Свого часу автору цих рядків у москві він говорив таке: «Україні не потрібен військово-політичний союз із росією, бо вона сама може охороняти свої кордони».

Помилка дерипаски і явлінського полягає в тому, що вони оминають стороною вже давно утверджений принцип — із путіним не можна домовитися, бо цей договір не буде вартий паперу, на якому він підписаний. Про росію так говорив іще Отто фон Бісмарк.

Рятівники путіна підмінюють поняття і ставлять на кін людське життя, забуваючи прорахувати можливі втрати, коли через 2—3 роки кремль розправить крила і розпочне нову війну. Тоді жертв буде ще більше.

Про що домовлятися, коли 26 вересня на засідання колегії міністерства оборони рф сергій шойгу заявив: «Послідовна реалізація заходів, планів діяльності до 2025 року дозволить досягти намічених цілей». З’ясовується, вони збираються воювати щонайменше ще два роки. Всі питання і пропозиції «миротворців» варто переадресувати російському диктатору, який одноосібно визначає політику рф.