У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України» (№ 10063). Автором цієї законодавчої ініціативи виступила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Згідно з ухваленим 23 лютого 2023 року парламентом законом про компенсацію за пошкоджене та знищене майно (№ 2923-IX), вона надається лише шляхом виконання робіт, пов’язаних із будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення або надання будівельної продукції для виконання таких робіт.
Водночас законом не передбачена можливість отримання коштів для компенсації самостійно виконаних робіт на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення та/або придбання будівельної продукції для виконання таких робіт.

«10 травня стартувала процедура надання компенсації за пошкоджене житло в межах електронної публічної послуги «єВідновлення». Відповідно до вищезазначеної послуги компенсація за пошкоджене житло надається за умови, що така компенсація використовуватиметься лише на ремонтні роботи, які не були проведені на дату складення чек-листа, крім випадків проведення протиаварійних робіт чи невідкладних консерваційних робіт. Такий підхід не враховує, що низка власників нерухомості змушена була ремонтувати своє житло за власні кошти задля забезпечення його придатності для проживання та/або уникнення його подальшого руйнування», — наголошується у пояснювальній записці до законопроекту.

Таким чином, документом пропонується внести зміни до статей 1 та 10 закону № 2923-IX в частині розширення форм надання компенсації за пошкодження об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України. А саме:

— надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації зі спеціальним режимом використання для виконання робіт, пов’язаних із будівництвом, на пошкодженому об’єкті нерухомого майна з метою його відновлення та/або придбання будівельної продукції для виконання таких робіт;

— надання грошових коштів шляхом їх перерахування на поточний рахунок отримувача компенсації за придбану ним будівельну продукцію та/або виконані ним ремонтні роботи на пошкодженому об’єкті нерухомого майна за власні кошти.

Олена Шуляк повідомила, що тривають публічні консультації, які проводяться задля покращення механізму компенсації за пошкоджене та знищене житло. Перший етап консультацій уже завершено, попереду ще два.

«Попереднього разу нам вдалося зібрати факти та думки на тему компенсації за пошкоджене (знищене) майно від усіх учасників процесу. Але щоб картина була повна — нам важливі думки кожного регіону країни. Особливу увагу звертаємо на типові недоліки, які трапляються найчастіше, та на пропозиції щодо шляхів їх подолання. На основі отриманих даних сформуємо загальні рекомендації щодо покращення механізму виплати компенсацій», — розповіла народний депутат.

Утім, за її словами, питання щодо компенсації за вже зроблені ремонти назріло давно. До того ж Президент Володимир Зеленський анонсував впровадження таких компенсацій. Тож народна депутатка й зініціювала законодавчі зміни, щоб реалізувати цей задум. «Сподіваюся, колеги з парламенту розуміють важливість цих змін і вже скоро ми будемо голосувати за цей надважливий документ у залі», — зазначила О. Шуляк.