Голова Верховної Ради України перебуває з робочим візитом у Дубліні (Ірландія), де візьме участь у Європейській конференції голів парламентів. Ця конференція об’єднує очільників парламентів 46 країн—членів Ради Європи, голів міжпарламентських асамблей та парламентів країн-партнерів.

Спікер Українського Парламенту вже розпочав проводити двосторонні зустрічі з багатьма колегами. «Безумовно, основна мета робочого візиту — консолідація підтримки України в умовах повномасштабної війни росії проти України», — зазначив Руслан Стефанчук.

А перша зустріч глави парламенту була зі Спікером Кнесету Держави Ізраїль Аміром Оханою.

Руслан Стефанчук з Аміром Оханою обговорили низку важливих питань, зокрема, злочини, які щоденно скоює російська федерація на українській землі, глобальні наслідки російської агресії та цінність підтримки України.

«Сьогодні продовжується боротьба за те, яким буде світ у найближчі 100 років. Адже весь світ дивитиметься на переможця», — наголосив Спікер Парламенту України.

Руслан Стефанчук зауважив, що «зараз триває страшний двобій між диктатурою та демократією»: «Дуже важливо, аби перемогла демократія. І це буде свідченням того, що демократія має силу».

Очільники парламентів України та Ізраїлю також приділили увагу Формулі миру Президента України Володимира Зеленського. Голова Верховної Ради України закликав Парламент Ізраїлю долучитися до імплементації цієї ініціативи.

Наостанок Руслан Стефанчук подякував ізраїльській стороні за надання гуманітарної допомоги Україні та наміри продовжити робити це у майбутньому. Він наголосив, що Україна дуже цінує підтримку друзів і союзників.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua

Агресорка має отримати відповідь від інституцій міжнародного права

У межах робочого візиту до Ірландії Спікер парламенту України Руслан Стефанчук провів зустріч із Президенткою Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співробітництва в Європі Піа Каумою та Генеральним секретарем інституції Роберто Монтеллою.

Сторони обговорили низку питань, зокрема, підтримку міжнародних зусиль щодо якнайшвидшого повернення в Україну примусово переміщених та депортованих росією українських дітей, просування створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, а також відшкодування росією збитків, завданих Україні.

Окрім того, під час зустрічі Голова Верховної Ради України відзначив рішення щодо створення Спеціального комітету Асамблеї з питань підтримки України в умовах агресії рф проти України.

«росія, яка зруйнувала міжнародне право, має отримати відповідь від інституцій міжнародного права — це називається справедливістю», — наголосив Руслан Стефанчук.

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив сподівання на подальше посилення співпраці та ще рішучі кроки на підтримку України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua

У фокусі уваги — наше майбутнє в НАТО

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Президенткою ПА НАТО Жоель Гарріо-Майлям. У фокусі уваги зустрічі — майбутнє України в Організації Північноатлантичного договору.

Спікер парламенту України висловив сподівання, що Парламентська асамблея й надалі демонструватиме сталу політичну позицію, аби допомогти союзникам сформувати консенсус щодо запрошення України приєднатися до Альянсу.

Водночас під час розмови Руслан Стефанчук звернувся з проханням закликати уряди союзників наповнити внесками трастовий фонд НАТО у межах комплексного пакета допомоги.

«Серед пріоритетних напрямів — забезпечення переходу на західні системи озброєнь і гуманітарне розмінування», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua

Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук зустрівся із Головою Сенату Італійської Республіки Іньяціо Ла Руссою

Сторони обговорили питання подальшої оборонної підтримки України, реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського, а також європейську та євроатлантичну інтеграцію України. 

«Україна вдячна Італії за постійну підтримку нашої держави з перших днів російської агресії, особливо за надані пакети військово-технічної допомоги», — наголосив Голова Верховної Ради України. 

Водночас Руслан Стефанчук подякував за навчання наших військовослужбовців і висловив сподівання на продовження цих програм.

«Прискорення нашої перемоги можливе лише за умови безперервного та своєчасного постачання Україні озброєння», — зауважив Спікер Парламенту України. 

Окрім того, Руслан Стефанчук звернувся з проханням підтримати імплементацію Формулу миру Президента України Володимира Зеленського. 

«Розраховую, що відносини між Верховною Радою України та Сенатом Італійської Республіки будуть лише посилюватися», — наголосив Спікер Парламенту України, подякувавши за рішення Сенату Італії щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив вдячність за згоду колеги взяти участь у Другому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи та запросив його відвідати з робочим візитом Україну.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із Головою Парламенту Республіки Молдова Ігорем Гросу

Сторони обговорили ряд важливих питань, зокрема, інтеграцію до Європейського Союзу та реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. 

Спікер Парламенту України зауважив, що європейська інтеграція є спільною метою Молдови та України. 

«Україна активно рухається до завершення виконання рекомендацій Європейської комісії. Ми очікуємо у жовтні на фінальну позитивну рекомендацію Єврокомісії», — наголосив Голова Верховної Ради України. 

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що цінує підтримку Молдовою реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Він також висловив сподівання на активну участь країни в імплементації конкретних пунктів ініціативи. 

Насамкінець Спікер Парламенту України подякував Республіці Молдова за політико-дипломатичну підтримку, гуманітарну допомогу та прихисток для українців.

У межах зустрічі Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук вручив Голові Парламенту Республіки Молдова державну нагороду Президента України Володимира Зеленського — орден князя Ярослава Мудрого II ступеня — за «вагомий особистий внесок у зміцнення міждержавного співробітництва, підтримку державного суверенітету та територіальної цілісності України, популяризацію Української держави у світі».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України