Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із Прем`єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром

Сторони обговорили питання подальшої підтримки України, відбудови, продовольчої безпеки та європейської інтеграції (на знімку вгорі).

«Народ України високо цінує допомогу, яку дружня Ірландія надає нам у ці визначальні для України часи», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Спікер Парламенту України подякував Уряду Ірландії за всебічну гуманітарну, фінансову та політичну допомогу, яка надається Україні, а також за підтримку гуманітарної ініціативи Grain From Ukraine. Також він висловив вдячність Збройним Силам Ірландії за участь у роботі Військово-тренувальної місії ЄС.

Водночас Руслан Стефанчук зазначив, що Україна активно рухається до завершення виконання семи рекомендацій Європейської комісії з урахуванням подальших кроків, визначених у проміжній оцінці Єврокомісії раніше у червні: «Ми очікуємо на фінальну позитивну рекомендацію Єврокомісії у жовтні».

«Напередодні засідання Європейської ради у грудні сподіваюся на максимальну консолідацію політичної підтримки, і, зокрема, підтримки Ірландії у контексті відкриття вже цього року переговорів про вступ України до ЄС», — акцентував Голова Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук провів зустрічі зі спікерами парламентів Вірменії та Азербайджану

Під час зустрічі із Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Сахібою Гафаровою сторони обговорили шляхи подальшої взаємодії Верховної Ради України та Парламенту Азербайджану.

Спікер Парламенту України висловив вдячність за принципову позицію Азербайджану щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності України.

«Україна, зі свого боку, займає незмінну позицію щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності Азербайджану у його міжнародно визнаних кордонах», — наголосив Руслан Стефанчук.

Під час розмови із Головою Національних Зборів Республіки Вірменія Аленом Симоняном Голова Верховної Ради України відзначив зміни у голосуванні Єревана щодо українських і проукраїнських резолюцій та ініціатив у межах міжнародних організацій після початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну.

Водночас сторони багато уваги приділили російській агресії та імперським амбіціям російської федерації.

«Україна виступає за врегулювання вірмено-азербайджанського конфлікту з дотриманням норм міжнародного права, поваги до суверенітету й територіальної цілісності держав у межах міжнародно визнаних кордонів», — наголосив Спікер Парламенту України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

 

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся із Головою Сенату Мексики Аною Лілією Ріверою та Віцеспікеркою Палати депутатів Мексики Бланкою Алкалою

Сторони обговорили реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського та питання посилення міжпарламентської співпраці.

Руслан Стефанчук зазначив, що Україна цінує конструктивну позицію Уряду Мексики щодо засудження російської збройної агресії проти України у межах ГА ООН.

«Мексика та Україна однаково розуміють і бачать, що принципи міжнародного права не мають бути порушені. А у разі порушення — має бути відповідна реакція світової спільноти», — наголосив Спікер Парламенту України.

Окрім того, він закликав Мексику, як одну з країн-лідерок Співдружності країн Латинської Америки та Карибського басейну, долучитися до мирного плану української сторони — Формули миру Президента України Володимира Зеленського. «Мир можливий винятково, якщо він буде довготривалим і справедливим», — зауважив Руслан Стефанчук.

Водночас Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що відносини між парламентами України та Мексики набудуть «нового поштовху»: «Український Парламент дуже зацікавлений мати гарні відносини з парламентаріями всіх країн цивілізованого світу».

Насамкінець Спікер Парламенту України запросив колег — Голову Сенату Мексики Ану Лілію Ріверу та Віцеспікерку Палати депутатів Мексики Бланку Алкалу — доєднатися до Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, яка відбудеться вже цього місяця у Празі, Чехія.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України