Про це в інтерв’ю «Голосу України» розповів голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (на знімку).

За його словами, візит був організований Міжпарламентським Союзом, який провів у Монтевідео другий світовий саміт «Комітетів майбутнього». На полях цієї події члени нашої делегації, яка була нечисельною і складалася лише з двох представників — Олександра Мережка та народного депутата України Олексія Жмеренецького, провели, утім, чимало переговорів. «Ми зустрілися з багатьма сенаторами, депутатами цього парламенту, переважно тими, хто підтримує Україну й виступає в цьому парламенті на захист нашої держави. Тож з точки зору парламентської дипломатії це історичний візит», — зазначив Олександр Мережко.

Окрім Уругваю, народні депутати відвідали також Аргентину. «Ми намагаємося використати кожну можливість. Приїхавши так далеко, добиратися довелося три дні, ми намагалися провести максимальну кількість зустрічей зі своїми колегами, подякували їм і переконували й надалі підтримувати Україну», — розповів голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

За підсумками візиту Олександр Мережко розповів «Голосу України» про необхідність посилити співпрацю з країнами Глобального Півдня, саміт «Комітетів майбутнього» та зустрічі з парламентаріями з різних країн.

— Чому нині важливо налагоджувати відносини з країнами Глобального Півдня?

— По-перше, це важливо для того, аби ці країни були на нашому боці. Щоб вони надавали нам політичну та дипломатичну підтримку, наприклад, щоб голосували на Генеральній Асамблеї ООН за ті резолюції, які захищають територіальну цілісність та суверенітет України.

Річ також у тому, що путін намагається представити себе захисником Глобального Півдня. Він каже щось на кшталт такого: мовляв, ЄС та Сполучені Штати не підтримують росію, виступають на боці України, але є значна частина людства, яка живе у країнах Глобального Півдня, яка буцімто підтримує росію. Така у нього пропагандистська версія. Насправді ж це абсолютно не так.

Спілкуючись із депутатами з країн Глобального Півдня, особливо в Латинській Америці, я кажу: «Ви не маєте права мовчати. Підтримуючи Україну, ви підтримуєте і свої інтереси й міжнародне право. Сьогодні жертвою агресії є Україна, а завтра нею можете стати ви, якщо не захищатимете права України та міжнародний правопорядок».

По-друге, ми намагаємося залучити їх до реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського. Я намагався переконувати підтримати цей план наших колег під час двосторонніх зустрічей, наприклад в Уругваї та Аргентині. Це надзвичайно важливо, бо Формула миру створює гарантії безпеки не тільки для України, а й для кожної країни світу, включно з країнами Глобального Півдня. Тобто це в їхніх інтересах.

Ми говорили також про необхідність реформи Організації Об’єднаних Націй. Нині Рада Безпеки ООН паралізована й не виконує свою основну місію — підтримання світового миру та безпеки. Для того, аби реформувати Раду Безпеки ООН, потрібна підтримка країн Глобального Півдня.

Також ми пропонували цим країнам взяти участь у створенні трибуналу за злочин агресії. Це також важливо — як одна з гарантій неповторення у майбутньому цього злочину.

— Розкажіть про підсумки поїздки.

— Її організатором виступив Міжпарламентський Союз. Я є членом делегації України у цьому союзі, і це один з його важливих заходів. Подія називалася Другий світовий саміт «Комітетів майбутнього».

У парламентах деяких країн було створено «Комітети майбутнього». Вони допомагають проєктувати й ухвалювати законодавство з урахуванням глобальних тенденцій та викликів, які стоять перед світом і перед кожною країною. Це новий тренд у законодавчій роботі. Власне, саме цьому й було присвячено саміт.
Важливо, що на його полях відбувається дуже багато двосторонніх зустрічей. Зокрема, ми зустрілися з делегатами з Малаві, Тонги, Танзанії, Ісландії та інших країн.

У нас була невелика делегація — складалася з двох народних депутатів: мене та Олексія Жмеренецького. Ми скористалися можливістю і, за сприяння нашого посольства в Аргентині, провели один день в Буенос-Айресі, там теж зустрілися з парламентаріями. Це було надзвичайно важливо, бо незабаром у цій країні відбудуться президентські вибори і ситуація там складна: є партії та політики, які підтримують Україну, а є й проросійські потиличні сили. Тому нам було важливо поспілкуватися з нашими друзями, які є прихильниками України. Так, на зустрічі з багатьма аргентинськими парламентаріями ми розповіли про ситуацію на фронті, контрнаступ, перспективи, про те, що перед нами знову зима, яка може бути складною, бо росія може знову застосувати тактику знищення цивільної інфраструктури. Говорили й про те, як Аргентина може підтримувати Україну, та багато іншого. Також в Буеном-Айресі ми зустрілися з лідерами української діаспори.

— Які ваші особисті враження від спілкування з народними обранцями з країн Латинської Америки?

— У мене дуже позитивні враження. Наприклад, Уругвай є країною, яка позитивно налаштована до України, де нас добре розуміють. У спілкуванні з уругвайськими парламентаріями жодних проблем не було. Навпаки, відчувалося, що вони нам співчувають і підтримують. Те саме можу сказати й про аргентинських парламентаріїв — вони теж налаштовані дуже прихильно і сподіваються на якнайшвидшу перемогу України.

Фото надано Олександром Мережком.