На знімку: Бійчиня тренується у стрільбі на базі батальйону «Легіон-Д» у Києві. Сьогодні країну захищають понад 60 тисяч жінок. Більш як 42 тисячі — у лавах Збройних Сил.

Жінки-фармацевти та медикині мають стати на військовий облік. Більшість підприємців працюватимуть із касовими апаратами. Набуває чинності закон про громадське здоров’я, завдання якого — створити умови, щоб українці жили довше. До програми «Доступні ліки» додали знеболювальне для невиліковних хворих та тест-смужки для діабетиків.

Про ці та інші новації місяця — в наших матеріалах.

Жінкам із медичною освітою не заборонятимуть виїжджати за кордон

У жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про військовий обов’язок і військову службу» № 2664-IX. У ньому прописано, що жінки-медики та жінки-фармацевти зобов’язані стати на військовий облік. Представниці інших професій можуть зробити це за бажанням. Міноборони відтермінувало це рішення на рік — до жовтня нинішнього року.

У Міністерстві охорони здоров’я зауважують, що жінки від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють у медичній сфері — лікарем, стоматологом, акушеркою, медсестрою, фармацевтом, провізором, науковою співробітницею чи керівницею підрозділів в охороні здоров’я, — вже мали бути на обліку у військкоматах, адже ця норма діє з 1992 року.

Але з 1 жовтня 2023-го мусять це зробити обов’язково.

Військовий облік не дорівнює мобілізації. Він необхідний для узагальнення даних про резерв у державі.

Щоб стати на військовий облік, жінки з медичною та фармацевтичною спеціальностями матимуть три роки — до 31 грудня 2026-го. До того часу зможуть влаштовуватися на роботу без надання військового квитка. Але підприємство буде зобов’язано повідомити про них територіальний центр комплектування.

Як стати на облік

Військовий облік здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Необхідно надати:

- заяву;
- паспорт або ID-картку;
- ідентифікаційний номер;
- документ про здобуття спеціальності;
- довідку з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;
- свідоцтво про народження дітей або документ про опіку;
- свідоцтво про шлюб;
- фотокартки 3 х 4.

У ТЦК заводять особову справу. Жінку спрямують на медкомісію, яка дасть висновок про придатність до військової служби. Медогляд — такий само, як і для чоловіків: огляд хірурга, терапевта, невропатолога, психіатра, офтальмолога, оториноларинголога, стоматолога, дерматолога. Єдина відмінність для жінок — ще й гінеколога.

Із січня цьогоріч заклади освіти, які готують медиків та фармацевтів, за два місяці до закінчення навчання подають списки випускниць до територіальних центрів комплектування. Решті жінок із такими вміннями треба самим звернутися до ТЦК.

Жінок на військовому обліку можуть призвати на службу чи залучити для оборони держави у воєнний час. Вони виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками.

Однак військовозобов’язаним жінкам не заборонятимуть виїжджати за кордон. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі телемарафону. Він наголосив, що за законодавством обмеження щодо виїзду українців за межі держави стосуються чоловіків призовного віку. Українок обмежує лише постанова уряду, яка стосується державних посадовців та співробітників низки державних установ.

Повертають штрафи за торгівлю без касових апаратів

Фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку II—IV груп, з 1 жовтня 2023 року мають використовувати РРО. Це реєстратори розрахункових операцій, тобто касові апарати.

Ця норма є обов’язковою для всіх підприємців, за винятком ФОПів на спрощеній системі оподаткування І групи. Вони торгують у роздріб на ринку або надають населенню побутові послуги — ремонтують годинники чи взуття. За рік мають обіг менш як один мільйон гривень.

Встановити РРО підприємці мали з 1 січня 2022-го. Після початку повномасштабної війни штрафи за торгівлю без касових апаратів тимчасово скасували, а з 1 жовтня їх повертають. Це передбачає закон № 3219-IX, який Верховна Рада ухвалила 30 червня.

Без касових апаратів, крім спрощенців І групи, мають право працювати підприємці на окупованих та охоплених боями територіях — за умови, що продають не підакцизні товари.

Якщо товар продали без РРО або продавець не видав чек, його можуть оштрафувати на 25 відсотків від вартості покупки. У разі повторного порушення — штраф 50 відсотків. Ще жорсткіші умови для торговців підакцизними товарами, технічно складними побутовими пристроями, лікарськими засобами, ювелірними виробами — штрафи відповідно 100 та 150 відсотків від вартості. Та якщо підприємці вели бізнес без касових апаратів з 1 січня минулого року по 1 жовтня нинішнього — покарання не буде.

Закон № 3219-IX також скасовує мораторій на планові податкові перевірки, але тільки для підприємств, що продають підакцизні товари — алкоголь, тютюн, паливо, а також для грального бізнесу та фінансових послуг. Решту підприємців податкова поки що не чіпатиме.

«Звертаюся до податківців, які готуються виходити на перевірки застосування РРО з 1 жовтня. Однією з найбільших перешкод у запровадженні надважливої реформи є обґрунтовані побоювання щодо упередженого ставлення до бізнесу. Пошук дрібниць, які не мають жодного значення для фіскальних цілей, але можуть формально трактуватися як правопорушення.

Наголошую: перед вами не стоїть завдання зібрати штрафи. Ваше завдання — забезпечити прозорий законний податковий контроль за використанням РРО, а не за послідовністю букв у назві підприємця на чеку чи ідеальною цілісністю акцизної марки на пляшці в ресторані. Переконаний, зараз саме той час, коли ми можемо переломити 30-річну історію взаємної недовіри фіскала та підприємця, започаткувавши щирий, людський діалог, спрямований на Перемогу», — написав у Телеграмі голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (на знімку).

Закон встановлює правила, які дадуть змогу українцям жити довше

Із 1 жовтня 2023 року наби-рає чинності Закон України № 2573-IX «Про систему громадського здоров’я». Він передбачає створення комплексної системи, де пріоритетним напрямом є профілактика захворювань.

Саме такий підхід обрали європейські країни. Це дало їм змогу зробити стрибок у сфері громадського здоров’я. Там середня тривалість життя чоловіків становить 72 роки, жінок — 80. У нашій країні чоловіки живуть у середньому 66 років, а жінки — 76, зазначають у МОЗ.

ЦИТАТА

Наталія ГУСАК, голова Національної служби здоров’я:

«Програма реімбурсації «Доступні ліки» продовжує розширюватися. Уряд вніс зміни, завдяки яким, українці зможуть отримувати також медичні вироби. Зокрема, людям з діабетом видаватимуть тест-смужки для вимірювання цукру в крові, що важливо для своєчасного прийому препаратів та корегування доз».

 З 1 жовтня МОЗ затвердив оновлений реєстр лікарських засобів, які видають безплатно або з доплатою. Його доповнили тест-смужками для глюкометрів та знеболювальним для паліативних хворих. У переліку — 492 препарати, з них 192 — безоплатні.

Держава має розробити заходи, які допоможуть українцям підвищити якість і тривалість життя. Це стосується маркування продуктів, імунізації, зміцнення здоров’я, гарантування якісних медичних послуг.

«Це революційне рішення. Воно про збереження здоров’я громадян, про запобігання хворобам та контроль над захворюваннями. Ці норми дадуть можливість інтегрувати нашу систему охорони здоров’я в європейську мережу в найкращих її проявах. Навколо закону існувало багато міфів та упереджень. Зокрема, щодо примусової вакцинації, доступу до персональних даних, кримінальної відповідальності за відмову проходити медичні огляди. Усі ці «факти» не мають під собою жодного правдивого твердження», — зазначав заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Ось ще один важливий момент. За законом № 2573 скасовується необхідність отримувати висновок санепідеміологічної експертизи для нехарчової продукції. Це був непотрібний дозвіл, який тільки обтяжував бізнес.

Європейська Бізнес Асоціація майже 10 років наполягала, що цей висновок треба скасувати. Бо такого документа немає в країнах—членах Європейського Союзу. Там є окремі вимоги до побутової техніки, косметики, мийних засобів тощо. Скасування цього висновку відповідає курсу України на інтеграцію до ЄС і спростить умови ведення бізнесу, вважають в ЄБА.

У дьюті-фрі не продаватимуть цигарок до кінця війни

У магазинах безмитної торгівлі дьюті-фрі з 1 жовтня обмежать продаж сигарет українського виробництва. Це передбачає Закон № 3326-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів».

Таке рішення має зупинити тіньовий тютюновий бізнес, розмір якого оцінюють в мільярд доларів на місяць.

У травні цьогоріч тимчасова слідча комісія Верховної Ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему дьюті-фрі. В Україні зареєстровано 48 магазинів безмитної торгівлі. Через російське вторгнення й зупинку перельотів аеропорти не працюють, а разом із ними — більшість точок. Залишилося 15 магазинів, що розташовані на автомобільних пунктах пропуску через державний кордон. І хоч кількість крамниць скоротилася втричі, це майже не вплинуло на обсяги проданих сигарет. У 2021-му продали 27 мільйонів пачок через дьюті-фрі, а у 2022-му — 20 мільйонів, ділився фактами народний депутат Ярослав Железняк.

 

З’ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, хоч під час перетину кордону можна везти дві пачки на одну людину. Далі ці сигарети потрапляли на внутрішній ринок в Україні.

Тож народні депутати зупинили схему розкрадання, коли офіційно виготовлені для безмитної торгівлі сигарети, за які не сплачували податків, продають всередині країни.

Закон забороняє продавати тютюнові вироби українського виробництва у магазинах дьюті-фрі на час воєнного стану. А сигарет іноземного походження можна буде купити не більш як дві пачки. Нові норми обмежать і продаж алкоголю: за добу можна придбати два літри напоїв із вмістом спирту до 22 відсотків, або один літр міцнішого.
За порушення обмежень передбачений штраф від 13,6 тисячі до 17 тисяч гривень.

Трьома абзацами

У Чехії з 1 жовтня запрацює реєстр автомобілів на українських номерах. Така необхідність виникла через масові порушення українцями правил дорожнього руху та неможливість накладати штрафи на водіїв. У Чеській Республіці перебувають 325 тисяч біженців з України, за інформацією тамтешнього МВС. І до 40 тисяч автомобілів з українською реєстрацією.

* * *
Транспортні засоби за межами населених пунктів з 1 жовтня повинні їздити в будь-який час доби із включеними денними ходовими вогнями. Це  пристрої, які випромінюють біле світлодіодне світло. Якщо таких немає в конструкцій автомобіля, слід активувати ближнє світло фар. За ігнорування вимоги передбачено штраф у 425 гривень.

* * *
2 жовтня 2023 року набувають чинності зміни до Закону України «Про рекламу». Забороняється реклама азартних ігор, де знімаються особи до 21 року, якщо повідомлення формує думку, що виграти легко, а азартні ігри — альтернатива роботі. Така реклама заборонена на радіо та телебаченні з 6:00 до 23:00, у будь-яких друкованих виданнях, крім спеціалізованих, на транспорті та в метро, на засобах зовнішньої реклами тощо.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.