Відкриваючи його, Президент Володимир Зеленський зазначив, що саме зараз і саме в Україні визначається на десятиліття вперед, якими будуть найпотужніші оборонно-промислові комплекси, їх пріоритети та стандарти оборони у світі.

Організували захід Мінстратегпром, Міноборони та МЗС України. У ньому взяли участь 252 компанії з понад 30 країн, які виробляють весь можливий спектр озброєння: від танків, артилерії, дронів, боєприпасів до програмного забезпечення. Також до форуму долучились державні та приватні підприємства оборонного комплексу і defence-tech стартапи.

Будуємо арсенал вільного світу разом, адже свобода потребує сили, щоб захиститися від тиранії. Так, за інформацією Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, було сформульовано головне гасло та мета проведення DFNC1.

Захід мав продемонструвати досягнення та напрацювання українського оборонно-промислового комплексу, а також залучити іноземні компанії до створення нових виробництв в країні.

Отже на форумі, судячи з повідомлення Мінстратегпрому, розглядалися два основних блоки питань. А саме — які види зброї для забезпечення нашого війська виготовляють в Україні, і що держава може запропонувати іноземним виробникам, аби ще більше зацікавити їх у розміщенні власних потужностей саме на території нашої країни.

Зокрема, щодо першого кейсу, зазначається: українські підприємства «оборонки» вже налагодили випуск артсистеми калібру 155 мм, артилерійських снарядів та патронів, протитанкових ракетних комплексів та «унікальних автоматизованих систем», БПЛА великої дальності, морських дронів та ракет. При цьому, стверджують у профільному відомстві, «темпи розвитку українського виробництва та українських технологій постійно зростають».

Стосовно другого кейсу — привабливості для іноземних інвестицій і виробництв оборонної промисловості України, то обіцяють для галузей ввести спеціальний економічний режим. Його розробку доручено Мінекономіки, Мінстратегпром та Міноборони, а презентація цього детального плану має відбутися до кінця цього року.

Крім того, планується створити спеціальний Оборонний фонд, яким має оперувати МОУ. Цей фонд наповнюватиметься за рахунок дивідендів оборонних підприємств та прибутку від продажів конфіскованих активів росії.

«Кошти розподілятимуться за трьома напрямами: благоустрій воїнів, військова інфраструктура та розробка нових технологій. Це дозволить Міноборони залучити ще одне джерело фінансування — додатково до держбюджету та приватних інвестицій», — пояснили принцип функціонування спецфонду в Мінстратегпромі.

Результатом роботи форуму стало створення Альянсу оборонних індустрій. До нього можуть долучитися виробники озброєння та військової техніки з різних країн. У межах київського заходу він уже налічував 38 компаній з 19 країн. Також з іноземними партнерами було підписано угоди та меморандуми про виготовлення дронів, ремонт, виробництво бронетехніки та боєприпасів. Серед форматів співпраці — спільне виробництво, обмін технологіями, постачання комплектуючих.