Олена Кондратюк, як повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України, зустрілася з ректором університету Вячеславом Трубою, який розповів, чим живе університет і як працює в умовах війни.

Чим живе університет і як працює в умовах війни

Під час розмови також йшлося, що серед абітурієнтів дедалі більше втрачається інтерес до таких спеціальностей, як, скажімо, геологія, фізика, хімія. Ще один серйозний виклик для всіх університетів — підготовка до опалювального сезону і проходження зимового періоду.

Торкнулися сторони й перспектив державно-приватного партнерства та фінансування університетських проєктів зусиллями спільнот випускників, що є звичною практикою в західній освіті, але ще не так поширеною в Україні.

Обговорили співрозмовники також питання безпеки навчального процесу, студентів та викладачів. Олена Кондратюк ознайомилася із укриттями на території закладу, які відповідають необхідним стандартам, зокрема, мають проведену воду, вентиляцію та вайфай, обладнані аптечками, вогнегасниками, інструментами. У всіх приміщеннях є обов’язкова кількість виходів.

«Абсолютно всі вищі освітні заклади та школи в Україні мають бути обладнані укриттями, так як це є, наприклад, в Ізраїлі. Це наша нова реальність і вимога до повсякденного життя та навчання», — наголосила Віцеспікерка.

Водночас вона зауважила, що, на жаль, освітні заклади України забезпечені укриттями лише на 67,8%, тому робота з облаштувань та будівництва нових сховищ повинна вестися постійно. Зокрема, вона повідомила, що для цього на 2023 рік було передбачено 1,5 млрд грн. А у проєкті Держбюджету на 2024 рік, який представлено урядом, на укриття вже передбачається 2,5 млрд грн.

«Маємо зрештою прийти до показника 100% забезпеченості укриттями серед шкіл, університетів та дошкільних закладів. Це питання збереження життів та можливості для безпечного і безперервного навчання дітей та молоді саме в Україні», — підкреслила Олена Кондратюк.

«Це один із найстаріших та найпотужніших освітніх осередків на півдні України. В умовах повномасштабного вторгнення рф, тут у змішаному форматі навчаються 7000 студентів та працюють 638 викладачів», — зазначила Віцеспікерка.

Під час зустрічі ректор університету Вячеслав Труба повідомив, що попри всі труднощі навчальний процес у закладі триває, хоча відзначається загальне падіння рівня знань вступників після старшої школи. На рівень багатьох випускників шкіл спочатку негативно вплинула пандемія коронавірусу, а згодом і велика війна. Тож викладачам доводиться заповнювати пробіли в шкільному навчанні на першому курсі.

Заступниця Голови Верховної Ради України подякувала колективу університету за те, що попри постійні ракетні обстріли, вони продовжують працювати і надавати якісні освітні послуги в незламній Одесі.

«Дякую за цю величезну і надважливу працю! Освіта під час війни має бути одним із пріоритетів. Вигравши війну, ми маємо виграти й мирне та успішне майбутнє країни, а без освіченої та конкурентоздатної молоді — це майже неможливо», — наголосила Олена Кондратюк.

Студентам розповіли про особливості діяльності єдиного законодавчого органу

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася зі студентами-міжнародниками, політологами та істориками Одеського національного університету імені І. І. Мечникова в межах просвітницького заходу від Освітнього центру Верховної Ради України.

«Гарна вийшла нагода напряму поспілкуватися з молоддю та розповісти про особливості діяльності Верховної Ради України в умовах війни та воєнного стану. Це вже третя моя поїздка університетами України з початку повномасштабного вторгнення. До цього я була на зустрічах-лекціях в «Острозькій академії» та Львівському національному університеті імені Франка», — повідомила Олена Кондратюк.

Вона також зауважила, що сьогодні, через суворі безпекові вимоги, немає можливості, як раніше, запрошувати молодь до Парламенту на стажування, заходи, екскурсії, зустрічі, події та семінари в Освітньому центрі. Тому, за її словами, парламентарії самі активно їдуть до студентів у регіони: комунікувати, розповідати про роль, функції, виклики і завдання, які стоять перед Парламентом у ці непевні часи.

«Вийшла дуже змістовна бесіда у форматі невеликої презентації та питань-відповідей. А їх було багато і гострих також! Від необхідності враховувати національні інтереси України у процесі європейської інтеграції до боротьби з корупцією та відпусток для військових», — розповіла про зустріч Віцеспікерка та висловила впевненість в успішному та великому майбутньому нашої молоді разом із Україною.

«У чому я точно впевнена, і це насправді дає нам надію, — це оптимізм української молоді. 86% молодих людей пов’язують своє майбутнє з Україною. Важливо, щоби молодь могла впливати на рішення при повоєнній відбудові нашої країни та брала активну участь не лише у громадському, а й в політичному житті», — наголосила насамкінець зустрічі Олена Кондратюк і побажала студентам університету «плідного навчання, самореалізації, успіхів та здійснення мрій в Україні».

Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк:

«Освітній центр мав за честь організовувати спеціальний візит Олени Кондратюк до Одеси. Зокрема, Віцеспікерка поспілкувалася із сотнею найкращих студентів-політологів, істориків та міжнародників ОНУ імені І. І. Мечникова. Такі заходи надзвичайно важливі, адже дають змогу зрозуміти керівництву держави проблеми молоді, почути їх сподівання, прагнення та цілі на майбутнє. А ми, зі свого боку, як Освітній центр українського парламенту, завжди будемо їм в цьому допомагати».




Керівниця Освітнього центру Верховної Ради України Олена Костинюк, ректор ОНУ імені І. І. Мечникова Вячеслав Труба, Заступниця Голови Верховної Ради  України Олена Кондратюк, радник Віцеспікерки Павло Булгак.

Фото надано Освітнім центром Верховної Ради України.