Поступ для старту перемовин із реалізації такого проекту дала перша міжнародна бізнес-конференція з дичинорозведення. За словами голови підкомітету з питань взаємодії держави й бізнесу та інвестицій Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, народного депутата Ігоря Марчука, дичинорозведення може стати одним із можливих напрямів розвитку непромислових територій та драйвером місцевої економіки.

«Сказати що перша міжнародна бізнес-конференція з дичинорозведення пройшла добре — це нічого не сказати, — зауважив на своїй сторінці у Фейсбуці парламентарій. — Два повні дні промайнули наче мить».

За словами Ігоря Марчука, нова філософія розвитку мисливської галузі нині базується на п’яти ключових принципах:

- збереження та відновлення біорізноманіття;

- відповідальне мисливство та природозберігаюче полювання;

- розвиток мисливських традицій, мисливської культури та етики;

- тісна співпраця з провідними природоохоронними організаціями;

- стале використання, екологічно й економічно ефективне ведення мисливського господарства.

Народний депутат відзначив надзвичайно теплу, конструктивну, щиру розмову і співпрацю між усіма учасниками конференції. «Уперше в мисливській історії сучасної України над майбутніми перспективами біорізноманіття спільно, без взаємозвинувачень, працювали всі зацікавлені сторони», — наголосив він.

Факт

Світ накопичив великий досвід дичинорозведення. Він засвідчує, що штучне розведення може відновити популяцію багатьох мисливських тварин, чисельність яких скорочується. Дичина, що вирощується, легко звикає до місцевих угідь і біотехнічних споруд. Випу-щена в мисливські угіддя, вона приваблює собі подібних диких тварин. Це дає можливість у рази збільшувати популяцію.

Окрім членів парламентського економічного комітету, участь в заході взяли представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України, Рівненської ОДА, Сумського національного аграрного університету, найбільш репутаційних світових природозахисних організацій та інші стейкхолдери. Загалом міжнародна конференція зібрала майже сотню учасників та 15 спікерів. Серед них 
досвідчені підприємці-практики, справжні ентузіасти розведення оленів, ланей, муфлонів, зайців, куріпок, фазанів, бабаків.