У непростій ситуації опинилися нині територіальні громади. Майже всі доходи держава витрачає на оборону. Про це свідчать цифри з бюджету на наступний рік: доходи заплановано в розмірі 1,7 трильйона гривень, а видатки на оборону — 1,697 трильйона гривень. Отож держава не зможе допомогти громадам, варто розраховувати лише на власний бюджет і самостійно шукати інвесторів для додаткового фінансування.

Як вижити громадам краю в умовах війни й ефективніше допомагати фронту, забезпечити енергетичну безпеку на своїх територіях, сприяти роботі малого і середнього бізнесу, зокрема евакуйованого з інших регіонів, підтримати вимушених переселенців — про ці та інші нагальні питання говорили на зібранні у Вінниці «Форум громад Вінниччини: економічний план Перемоги», участь в якому взяли народні депутати України Микола Кучер та Лариса Білозір (на знімках).

«Дехто пропонує 50 відсотків податку на доходи, який сплачують військові, залишати в громадах на потреби військових, а також на освіту, охорону здоров’я та інші соціальні потреби, інші 50 відсотків спрямувати у спецфонд державного бюджету, — зазначила Лариса Білозір. — Як на мене, це теж не вирішення питання. Вважаю, правильним було б реформувати податкову систему, ПДФО має надходити за місцем реєстрації людини. Це рекомендують і європейські, і американські партнери, тож маємо здійснити реформу».

Популізмом назвала пані Білозір намір підвищити зарплату освітянам на 22 відсотки. Збільшення платні — це завжди добре, але в результаті зросте дефіцит субвенції вдвічі і матимемо ситуацію, коли скорочуватимуть навчальні заклади. «Це вже відбувається, особисто бачила таке у громадах, — зазначила народний депутат. Говорила вона також про питання децентралізації, зокрема, про створення органу, який буде контролювати та спрямовувати роботу всіх територіальних органів влади, згідно з вимогами чинного законодавства.

Вінниччина є відносно безпечним регіоном у ситуації воєнного стану. Вона стала надійним тилом для тих, хто на фронті. «Дуже важливо, щоб бізнес повернувся на економічний і промисловий рівень довоєнного часу та став локомотивом подальшого відновлення, — наголосив у виступі на форумі начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов. — Приємно усвідомлювати, що бізнес регіону працює і навіть поступово повертає втрачені позиції, спричинені війною».

Посадовець підтвердив сказане цифрами:

 За 9 місяців 2023 року в області реалізовано 27 інвестиційних проєктів загальною вартістю майже 1,2 мільярда гривень;

 створено 970 нових робочих місць;

 працює понад 370 релокованих підприємств (торгівля, логістика, ІТ, промисловість, надання послуг тощо).

Вінницька область.

Фото із сайту I-VIN.