Учасники форуму ухвалили звернення до центральної влади щодо вилучення «військового» ПДФО. Таке рішення прописане у проекті закону «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

— Зареєстрований у Верховній Раді урядовий законопроект, який вносить зміни до Бюджетного кодексу, істотно вплине на доходи громад. Він передбачає вилучення з місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб від оподаткування грошового забезпечення військовослужбовців та поліцейських з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024-го, — зазначив голова Хмельницького регіонального відділення АМУ, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. — Це серйозно послабить місцеві бюджети. І ми маємо донести позицію представників місцевого самоврядування до народних депутатів.

Ще один аргумент на користь того, що громади не можна позбавляти фінансового ресурсу, — підприємства теплокомуненерго залишилися без обіцяної урядом компенсації різниці в тарифах. Тож їм буде необхідна підтримка місцевої влади.

Якщо запропонована урядом ініціатива має запобігти неналежному використанню коштів, то громади пропонують інше рішення. Можна впровадити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, які формуватимуться з 70 відсотків «військового» ПДФО. Це так званий бюджет безпеки й оборони із замороженням реверсних вилучень. Ці кошти можна буде витрачати тільки на допомогу силам оборони й безпеки, на утримання об’єктів захисту, забезпечення вимушених переселенців, подолання наслідків руйнацій через вибухи ворожих ракет тощо. На думку учасників зібрання, завдяки такому розподілу коштів «військовий» ПДФО залишиться мобільним і прозорим в органах місцевого самоврядування й служиме Перемозі.

Свою думку голови громад висловили у зверненні до всіх депутатів із Хмельниччини, до партій та фракцій у Верховній Раді, Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради.

Також учасники обговорили виклики в регіоні перед початком опалювального сезону. Звернули увагу на те, що згідно з постановою уряду розрахунки за спожитий газ проводяться через органи Державної казначейської служби й це створює критичні загрози для роботи галузі в холодну пору. Представники громад-членів АМУ на Хмельниччині звернулися до органів державної влади з вимогою скасувати цю постанову й забезпечити громадам обіцяну компенсацію з різниці в тарифах. Адже громади свої зобов’язання виконали та стримали тариф для населення на рівні попереднього року.

До зібрання долучилися понад чотири десятки міських, селищних, сільських голів, їхні заступники, фахівці органів місцевого самоврядування.

Хмельницький.

Тим часом

Щоб підтримати наших захисників

Іще п’ять мільйонів гривень із міського бюджету Тернополя додатково спрямовано на допомогу нашим захисникам. Рішення про зміни до бюджету міської територіальної громади було погоджено на засіданні виконавчого комітету.

Кошти спрямують на «Програму забезпечення обороноздатності військових формувань Тернопільського гарнізону та військового призову Тернопільської міської територіальної громади на 2023 рік». Загалом на виконання цієї програми у міському бюджеті Тернополя передбачено понад 100 млн грн. Завдяки їй на запити військових частин у громаді закуповують необхідне обладнання, інструменти та техніку.
Тернопіль.