Під головуванням співголови Міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді Марії Іонової відбулася координаційна нарада, предметом обговорення під час якої став проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у секторі безпеки і оборони та правоохоронних органах». До зустрічі, яку організувало МФО, доєдналися народні депутати, урядовці, представники профільних громадських організацій та експерти з оборонної й безпекової сфери.

«Питання повного встановлення та дотримання засад рівності прав і можливостей чоловіків і жінок у секторі безпеки та оборони й правоохоронних органах є особливо актуальним з огляду на зростання чисельності жінок у цих секторах. Пропонований законопроект покликаний сприяти досягненню рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобіганню та протидії дискримінації за ознакою статі в інституціях сектору безпеки і оборони», — зауважила М. Іонова у вступній промові.

За її словами, ключові норми законопроекту, зокрема, передбачають:

уточнення та розширення основних функцій Міноборони України, Генерального штабу ЗСУ та інших центральних органів виконавчої влади у секторі безпеки і оборони за рахунок впровадження гендерних аспектів в усі види

діяльності та враховуючи засади рівних прав та можливостей жінок та чоловіків;

внутрішня служба правопорядку вживатиме заходи для протидії дискримінації, насильству за ознакою статі, сексуальним домаганням у Збройних Силах України;

вирішення питання забезпечення військових військовим одягом та бронезахистом з урахуванням антропометричних та фізіологічних даних військовослужбовиць;

забезпечення рівного доступу до військової освіти без дискримінації. 

Водночас, відповідно до проекту, навчання включає питання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії дискримінації та сексуальним домаганням.

Зі свого боку заступниця міністра соцполітики Уляна Токарєва, нагадавши, що базовий Закон, який діє у цій сфері, «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», було ухвалено у 2005 році, зауважила, що нині він потребує оновлення з урахуванням процесів світового розвитку гендерної політики, євроінтеграції України, положень нових міжнародних документів.

«Мінсоцполітики на сьогодні створює всі умови, аби в Україні жінки і чоловіки мали однакові можливості в усіх сферах життя, у тому числі безпеки та оборони. Тому ми й надалі долучатимемося до всіх ініціатив щодо включення або посилення гендерного підходу у всіх напрямах життєдіяльності суспільства. Адже міністерство є спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», — наголосила урядовця, додавши, що Мінсоцполітики підтримує внесення змін до законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у секторі безпеки та оборони.

За її словами, в Україні вже застосовуються на практиці нові інструменти, у тому числі в секторі безпеки та оборони: гендерний аналіз та гендерний підхід, гендерний аудит, гендерно орієнтований підхід у бюджетному процесі. Водночас, зауважила Уляна Токарєва, важливим є використання набутого досвіду з реалізації в Україні Національних планів дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», а також операційного плану з реалізації Державної стратегії забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року.

За підсумками зустрічі її учасники, висловивши пропозиції та зауваження до законопроекту, домовилися про формування робочої групи, яка доопрацьовуватиме проект закону з урахуванням думки всіх зацікавлених сторін.