До неї, зокрема, ввійшли голови Комітету Верховної Ради з питань інтеграції до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, народні депутати Марія Іонова, Єлизавета Ясько, Олександра Устінова, Соломія Бобровська, Володимир Цабаль. Також на форумі було чимало представників нашого громадянського суспільства, серед яких Нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук, представниці громадських організацій Ганна Гопко, Ольга Айвазовська, Юлія Вусенко та військові ветеранки Юлія Паєвська і Марія Берлінська.

Як зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе (на знімку перша ліворуч), «ми з колегами змогли долучитися до взаємодії як урядовців, так і представників громадянсь-кого суспільства». «Викликів неймовірна кількість, необхідна системна подальша робота, щоб не лише наростити, а навіть зберегти підтримку України», — продовжила політик.

Розмови з колегами з різних країн, що точилися під час «Безпекового форуму», Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала водночас і надихаючими, і складними.

«Хоч би як нам хотілося дивитися правді у вічі — багато хто на Заході втомився від нашої війни. Очевидні для нас речі — не очевидні всім. Нас чують менше, і це біда». Тож протягом двох днів форуму народні депутати, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, «збилися з ніг», пояснюючи на різних майданчиках у Варшаві загрози, які несе російська агресія. Головний меседж: «неможливо усунути наслідки російської агресії, не усунувши першопричину». Наприклад, коли йдеться про зернову кризу, світ «якось забуває про її першопричини, наче річ у зерні, а не в росії».

«Ми можемо обговорювати, що може бути зроблено, щоб допомогти транспортувати українське збіжжя, — конвої, які б супроводжували кораблі, що його перевозять. Можемо вирішувати, чиї це кораблі мають бути, щоб, як вважають окремі західні партнери, не спровокувати ще більше загострення. Можемо говорити про посилення Шляхів солідарності для транспортування зерна суходолом. Можемо також дискутувати про фінансові механізми для зниження вартості перевезення цього зерна. Але я переконана, що все це не працює. Це лише підводить нас до головного: щоб українське зерно нарешті могло потрапляти в країни призначення потрібно, щоб Україна перемогла у війні», — написала Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Фейсбуці.

Народний депутат Олександр Завітневич також зауважив, що під час форуму відбувалися «подекуди складні розмови з колегами з різних країн щодо бачення майбутніх рішень». «Значна кількість викликів, необхідна системна подальша робота з партнерами, щоб про Україну не забували. Допомога Україні — це не благодійність, адже сьогодні ми воюємо і за їхню безпеку також», — зазначив він на своїй сторінці у Фейсбуці. Олександр Завітневич повідомив, що також на полях форуму відбулися зустрічі із представниками Raytheon, BAE Systems, Lockheed Martin. «Працюємо над тим, щоб в Україні виробляти такі потрібні нам системи ППО, ракетні програми.

Обговорили і спільне виробництво, обмін технологіями, постачання компонентів», — поінформував народний депутат.

Як відзначила Марія Іонова, центральне місце в порядку денному форуму займало питання України, безпеки, миру та подальшої відбудови. «Адже світова спільнота розуміє, що загроза існує не тільки в центрально-східному європейському регіоні у контексті триваючої російської агресії, але і у всьому трансатлантичному просторі. Бо очевидно, що росія становить загрозу всьому демократичному вільному світу, і відповідь на цю загрозу маємо розробляти і впроваджувати всім вільним світом», — повідомила народна депутатка на своїй сторінці у Фейсбуці.

За її словами, наша делегація мала можливість обмінятися думками з міністрами та політиками з Ісландії, Нідерландів, Швеції, Великої Британії та США, представниками НАТО та обговорити різні сценарії подальших дій щодо військової допомоги, посилення санкційної політики.

«Хоч би які відбувалися передвиборчі процеси у різних країнах світу, всі усвідомлюють, що Україна є щитом Європи і ми маємо постійно нагадувати про це колегам з різних країн. Вдячна організаторам Варшавського безпекового форуму за ефективний майданчик для комунікації», — підсумувала Марія Іонова.

Народна депутатка Соломія Бобровська розповіла про дискусії, які точилися навколо майбутнього членства України в НАТО.

«Питання, чи стане Україна членом НАТО, менше стоїть на міжнародному порядку денному. — Стане. Однак тепер мова йде про час та умови», — повідомила вона. Українська сторона попередила партнерів, що «компромісів з приводу територій щодо членства в НАТО не буде». «Не тисніть на нас стосовно «мирного договору» з росією. Мирного договору не буде, адже для рф це означає виграти час, скористатися миром та накопичити озброєння. Добре, що більша частина наших партнерів це розуміють. На міжнародній арені ми говоримо лише про сценарій, де Україна витісняє і перемагає росію з допомогою Заходу», — зазначила вона на своїй сторінці у Фейсбуці.

Фото зі сторінки Іванни Климпуш-Цинцадзе у Фейсбуці.