Бути такими — завдання кожного українця, незалежно від того, чи він перебуває в бойовому строю, чи в тилу. А досягти цієї мети має допомогти Всеукраїнська програма ментального здоров’я. Про її основні засади і шляхи впровадження на місцях ішлося у Хмельницькій військовій адміністрації під час засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення (на знімку). До його роботи долучилася онлайн експертка Координаційного центру із психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України Ольга Горбаньова.

Насамперед розглянули, як в області впроваджується згадана програма. Представниця Кабміну наголосила, що вона спрямована на те, щоб у складні часи кожен сам навчився піклуватися про своє ментальне здоров’я. До того ж робити це потрібно вже тепер, не чекаючи на час після Перемоги. А тому послуги зі зміцнення ментального здоров’я мають бути доступні для всіх і надаватися різними соціальними, медичними та іншими закладами.

Треба визнати, що саме війна дала можливість здобути той досвід виживання, який тепер українські фахівці можуть не тільки систематизувати й використовувати в подальшій практиці, а й запропонувати для вивчення і впровадження в інших країнах.

— Так склалося, що ми мусимо «переплавити» наш трагічний досвід у стійкість, створивши свою унікальну систему ментального здоров’я, — наголосила Ольга Горбаньова. — Саме через це Всеукраїнська програма ментального здоров’я — це не той документ, який можна почитати, забути і відкласти. Це ціла система, яка будується навколо людини, що несе відповідальність за своє ментальне здоров’я, та формує запит на якісні та доступні сервіси.

Як програма працює на місцях, розповіла її регіональна координаторка Ілона Білик. За її словами, в області готуються до всеукраїнського Дня ментального здоров’я.

Хоча до повномасштабного вторгнення рашистів в українському суспільстві ця тема була не досить поширена, зараз вона набуває дедалі більшої актуальності, тож усі разом, включаючи і органи влади, повинні не тільки проводити просвітницьку діяльність, але й робити практичні кроки на шляху впровадження програми.

— Ментальне здоров’я — це стиль життя. Тому всі мають відповідально поставитися до впровадження цієї програми на теренах області, адже в умовах сьогодення дуже важливо жити, дбаючи про себе, про психічне здоров’я та своє життя. І робота всіх у цьому напрямі має бути максимально ефективною, — закликав учасників Координаційного центру заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

Хмельницька область.

Фото Хмельницької ОВА.