«Протидія корупції — це не лише реагування на наслідки, а й боротьба з причинами, бо треба ліквідувати саму можливість вчиняти корупційні дії», — таку думку під час обговорення висловив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що розроблений за ініціативою Президента Володимира Зеленського Концепт посилення стійкості демократії в Україні стане основою для дорожньої карти реформ, де буде враховано і пропозиції від наших партнерів, і такі напрацювання, як Антикорупційна програма.

«Державна антикорупційна програма — це 1700 заходів у 15 сферах. Це плани із впровадження 63 нових цифрових продуктів, які дадуть змогу істотно зменшити можливості для будь-яких зловживань. Важливо, що всі міністерства повинні затвердити власні актуальні антикорупційні програми. Ці антикорупційні ініціативи стануть одним із ключових напрямів єдиного Плану реформ до 2027 року», — підкреслив глава уряду, зауваживши, що Україна вже отримала від партнерів низку документів із пропозиціями щодо реформ. Зокрема, йдеться про структурні маяки Міжнародного валютного фонду, положення Угоди про асоціацію з ЄС, вимоги для отримання макрофінансової допомоги ЄС, сім рекомендацій Європейської комісії, «План для України» в межах програми ЄС Ukraine Facility, рекомендації щодо реформ від США, економічні реформи, які обговорюються зі Світовим банком.

Водночас, сказав Д. Шмигаль, Україна також рухається за такими важливими пріоритетними напрямами, як розбудова антикорупційної вертикалі, зміни в управлінні держпідприємствами, діджиталізація та дерегуляція, прозорість у закупівлях, контроль за використанням коштів міжнародних партнерів.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков підкреслив, що наша мета полягає не просто у відновленні і модернізації країни, але й щоб це відбувалося прозоро і підзвітно та без корупційних ризиків. «Дотримання цих умов означає зміцнення довіри до процесу відновлення не лише з боку міжнародних партнерів, інвесторів, а й із боку власних громадян», — зазначив він.

У цьому контексті О. Кубраков висловив думку, що упродовж останніх років міністерству вдалося значно просунутися у подоланні корупційних ризиків, насамперед завдяки цифровізації. «Успішно працює програма грошової допомоги на ремонти єВідновлення, в якій більша частина процесів відбувається онлайн: від подачі повідомлення до безготівкових розрахунків. Реформовано систему дипломування моряків, запущено єЧергу, Єдину державну систему в будівництві, яка показала антикорупційний ефект у 10 мільярдів гривень», — нагадав він. За словами віце-прем’єра, нова Антикорупційна програма визначає 50 ключових корупційних ризиків у сфері відповідальності міністерства, тож тепер важливо не дати цим ризикам бути втіленими. Про те, як це зробити, якраз і йдеться в міністерській Антикорупційній програмі.

На думку голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування Олени Шуляк, одним з важливих елементів боротьби з корупцією має стати «цифрова диктатура», адже саме цифровізація спроможна поставити надійні антикорупційні запобіжники.