Вибори. Торкнувшись питання волевиявлення, політик наголосив, що коли обговорюється формат проведення повоєнних виборів, всі вирішують, що вони будуть завтра. Це не так, констатував він: «Я переконаний, що має бути окремий закон разової дії, який стосуватиметься особливості проведення виборів повоєнного часу. Виникає низка запитань, пов’язаних з організацією. Інфраструктура, яку використовували для виборів — школи, коледжі, ліцеї — зруйнована. Потрібно сформувати нову карту дільниць, розв’язати питання з реєстром виборців, адже не всі тимчасові переселенці — як всередині країни, так і за її межами, зможуть повернутися. Хочу закликати колег по парламенту не спекулювати, бо у нас є тенденція: коли обговорюється формат проведення повоєнних виборів, всі вирішують, що вибори будуть завтра. Це не так. Тож закликаю всіх до професійної дискусії. На майданчику Ради Європи проводяться консультації за участю експертів. Країни Європи, зокрема, Боснія, Хорватія, мають досвід повоєнних виборів, тому працюємо».

Пріоритети. Після Перемоги України найголовнішим напрямом, за словами Першого заступника глави парламенту, буде відбудова країни. «Ми маємо швидко та якнайкраще це зробити й, звичайно, без корупції, бо йтиметься, зокрема, про міжнародні гроші. Нам необхідно переосмислити податкову та фінансову системи та запровадити фондовий ринок. Я зазначив би також страхову, пенсійну реформи. Крім того, потрібна дискусія про суспільні очікування від держави. У нас соціальна держава, але багато видатків ми не можемо собі дозволити, тому що для цього треба підвищувати податки. Потрібно продовжити приватизацію, створення інвестиційного клімату, доведення до фінальної точки судової реформи та продовження децентралізації й реформи освіти», — сказав Олександр Корнієнко, додавши, що важливе також питання щодо справедливості: росія має сплатити за свої злочини.

Щодо пріоритетних політичних кроків — це вступ до ЄС та НАТО, продовження руху на реформу світової безпеки.

Крім того, політик акцентував на необхідності державної стратегії, національної рамки щодо роботи з людськими ресурсами. Адже нас, за його словами, чекає серйозна кадрова криза. «Ми не розуміємо, скільки людей повернеться після завершення війни, але розуміємо, що точно буде нестача трудових ресурсів. Треба думати над залученням зовнішніх трудових ресурсів. Незабаром час, коли трудові мігранти будуть приїжджати в Україну і треба думати, як з цим справлятися», — вважає Перший віцеспікер.

Водночас, додав він, нам потрібна чітка ветеранська стратегія. «Це люди з високою відповідальністю, вони багато пережили, коли я навідуюсь до військових частин, бачу, що багато хлопців налаштовані створювати свій бізнес, повертатися до зайнятості, вони будуть класними лідерами», — наголосив Олександр Корнієнко, зазначивши, що також необхідні зміни, пов’язані з освітою, бо вона не є конкурентною з європейською.