«Сьогодні у світі багато говорять про українські питання. Але настав час давати відповіді. І я знаю блискучий приклад того, хто вміє і дає такі відповіді щодня. Це наші французькі друзі та партнери», — наголосив під час виступу на Першому Європейському кампусі партії Renaissance Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, зауваживши, що головне — «говорити про Україну, боротьбу та важливі питання — зберегти наші міста, людей та закінчити жорстоку війну, розпочату російською федерацією».

Боротьба, яку ведемо проти терористичного режиму президента росії, є спільною боротьбою

«Ніхто в Україні не може відчувати себе в цілковитій безпеці. У той час, коли агресор все ще може виробляти ракети із західних компонентів. У той час, коли певні країни все ще утримуються від підтримки нашої держави у різних сферах», — акцентував Олександр Корнієнко.

Також він зазначив, що боротьба, яку ведемо проти терористичного режиму президента росії, є спільною боротьбою: «Ми боремося за демократію проти диктатури — і разом захищаємо верховенство права проти хаосу».

Потрібна більш глобальна політична воля, щоби продовжувати цю боротьбу разом

Окрім того, Олександр Корнієнко наголосив, що сьогодні потрібна більш глобальна політична воля, щоби продовжувати цю боротьбу разом. «Маємо об'єднати всі наші зусилля, щоби перемогти й встановити довготривалий і стійкий мир на європейському континенті», — зауважив він, додавши, що є нагальні та довгострокові потреби, які дозволили б Україні виграти війну швидше й заплатити за нею меншу ціну.

«Щодня ми платимо найвищу ціну — життя синів та доньок України. І знаємо, що Франція підтримує нас як на двосторонньому рівні, так і на європейському», — висловив Олександр Корнієнко вдячність Французькій Республіці за підтримку України.

Також він подякував Франції за вагому підтримку у відбудові інфраструктури України. У цьому контексті Олександр Корнієнко висловив сподівання на якнайшвидшу реалізацію спільних проектів, зокрема, щодо відновлення медичної інфраструктури.

Додаткові засоби для захисту, посилення співпраці та Формула миру — ряд зустрічей із європейськими парламентаріями

На полях Першого Європейського кампусу партії Renaissance Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко зустрівся із Головою Групи дружби України та Франції у Національної асамблеї Парламенту Франції Бенджаміном Хаддадом, Державною секретаркою Франції з європейських справ Лоранс Бун, Головою Комітету з європейських справ Національної асамблеї Франції П'єром-Александром Англадом, Головою Групи Європейського Парламенту «Оновити Європу» Стефаном Сежурне та депутатом Європарламенту Бернаром Гетта.

Основні питання, що порушувалися під час зустрічей, — потреба України у додаткових засобів для захисту повітряного простору та поставок озброєння, посилення співпраці підприємств оборонно-промислового комплексу, а також імплементація всіх пунктів Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

«На сьогодні, вкрай важливим для нас є зміцнення промислового оборонного потенціалу України шляхом посилення співпраці підприємств оборонно-промислового комплексу», — наголосив Олександр Корнієнко, зауваживши, що спільне виробництво озброєння та запасних частин, зокрема, французького походження, його локалізація в Україні, обмін сучасними технологіями та досвідом, спільне інвестування є одним із головних пріоритетів України.

«Розраховуємо на подальшу допомогу Франції у відновленні пошкоджених російською агресією енергетичних об’єктів, щоби впевнено пройти майбутній осінньо-зимовий період», — наголосив водночас Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Україна вдячна за активне залучення Франції до роботи з імплементації Формули миру, зокрема, за лідерство у впровадженні одного з її головних положень — пункту 1 «Радіаційна та ядерна безпека», — зауважив він.

Окрім того, під час зустрічей Олександр Корнієнко відзначив формування спільного бачення й стратегії щодо країн Африки, зокрема, у питанні боротьби з російськими наративами.

Також Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність Французькій Республіці за послідовну підтримку євроінтеграційних перспектив України, які дозволили вийти на реальний результат липневого Вільнюського саміту НАТО, закріплений у спільній заяві країн «Групи Семи».

«Очікуємо на якнайшвидший початок переговорів із Францією про укладення двосторонньої угоди з надання Україні безпекових гарантій», — наголосив він, додавши, що Україна розраховує, що цей документ матиме міжнародно-правову легітимність та зобов’язальний характер.

«Цінуємо незмінну підтримку Францією української зернової ініціативи та спільне розуміння важливості безперешкодного продовження експорту українського зерна морем задля подолання глобальної проблеми продовольчої безпеки», — зазначив Олександр Корнієнко.

Він висловив сподівання на подальшу участь Франції у цій ініціативі, як у межах Всесвітньої продовольчої програми, так і на двосторонньому рівні або спільно з іншими країнами-донорами.

Насамкінець Перший віцеспікер Олександр Корнієнко висловив вдячність Франції «за лідерство у рішеннях для України, підтримку та допомогу на шляху до справедливої перемоги — перемоги України та світу над злом і терором».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України