«Україна потребує плану реформації. Велику кількість різнопланових реформ уже прийнято. Єдиний План реформ до 2027 року, роботу щодо якого анонсував Кабінет Міністрів України, — спроба продемонструвати єдиний зведений перелік підходів, який має включати всі гілки влади», — наголосив в ефірі національного телемарафону Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. 

Також він зауважив, що Україні дуже важливо зберегти довгоочікувану довіру, здобуту під час цієї війни з боку міжнародних партнерів. «Важливо, або донори теж усвідомлювали, що лише прозорість усіх процесів, забезпечення транспарентності та незворотних змін в Україні можуть гарантувати те, що вкладені гроші не будуть втрачені», — акцентував Руслан Стефанчук. 

Водночас Спікер Парламенту України наголосив, що «питанням «номер один» залишається боротьба з корупцією та олігархами як першопричиною цієї корупції»: «Це реструктуризація деяких органів влади, розширення антикорупційних органів, надання їм більшої спроможності. Це стосується Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України, Національного антикорупційного бюро України й інших структурних підрозділів». 

«Правосуддя та справедливість мають стати майбутньою запорукою трансформації реформ в Україні», — акцентував Голова Верховної Ради України. 

Він зазначив, що йдеться саме про єдиний комплексний план трансформації України, який буде спрямований на посилення стійкості демократії в Україні. 

Насамкінець Руслан Стефанчук висловив сподівання, що перші кроки у цьому питанні, які продемонструє українська влада, будуть схвально сприйняті іноземними партнерами. 

Також він нагадав, що під час виступу у Верховній Раді України Президент України Володимир Зеленський презентував майбутню доктрину України, де визначено п’ять основних напрямів. «Цей План — розгорнута робоча карта, проект деяких із цих пунктів», — наголосив Руслан Стефанчук, закликавши до детального й поетапного обґрунтування та обговорення кожного пункту, який буде пропонуватися. 

«Саме так будується країна-переможець. Коли чують і дослухаються до фахових думок тих членів суспільства, які сьогодні так звитяжно працюють на нашу спільну перемогу», — акцентував Голова Верховної Ради України. 

Як відомо, Кабінет Міністрів України розпочав роботу над єдиним Планом реформ до 2027 року, що охопить усі сфери, які впливають на державні інституції, економіку та взаємодію із громадянами. 

Як зауважив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Україна має ряд документів із пропозиціями реформ від партнерів — від семи рекомендацій Єврокомісії до переліку структурних маяків Міжнародного валютного фонду. 

За ініціативи Президента України Володимира Зеленського, був розроблений Концепт посилення стійкості демократії.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України