У Львові завершився 30-й літературний фестиваль. На цьому потужному міжнародному форумі свої новинки презентували 50 видавництв. Протягом кількох днів наживо та онлайн до дискусій долучилися автори книжок, літературні критики та мистецтвознавці, політики та громадські активісти з усього світу. 

«У тривожний час війни маємо честь розділити глобальну платформу Hay Festival з Україною і її культурою, об’єднати українських письменників з колегами у світі та представити міжнародній спільноті читачів, — зазначила міжнародна директорка Hay Festival Крістіна Фуентес Ла Рош. — Ваші історії повинні бути почуті. Приєднуйтесь, де б ви не були, щоб переосмислити світ і знайти надію в нашому спільному дусі. Це важливо й нагально».

Тематика дискусій різноманітна, приміром, «Розробляючи план Маршалла для України: чому наша перемога піде на користь усім», «Як війна змінила акценти в розмові з дітьми про важливі речі через книжки», «За що триматися, коли тобі важко», «Як російський напад на Україну змінює наш погляд на колоніалізм і деколонізацію?», «Як українці можуть брати участь в питаннях відбудови України», круглий стіл «Коронація слова»—2023: куди прямує популярна українська література?». А ще — «Кордони Людяності: що змушує людей рятуватись, а не тікати, яка точка перелому — психологічна стійкість проти зриву перед обличчям травми війни».

Про те, як знищити «рускій мір» та не допустити його просочення в усі сфери життя українців, йшлося під час дискусії, в якій узяв участь народний депутат Микола Книжицький (на знімку) та автор книжки «Моя війна» Вадим Денисенко. Важливо використати всі можливості розповідати всьому світу про нав’язану нам жахливу, руйнівну війну та її наслідки. А головне — знайти точку неповернення.

Варто додати, що книжка нині набуває іншого формату читання: в окопах і в окупації, у місцях тимчасового прихистку література живить енергією, дає емоційну насолоду та душевний захист, стимулює до витривалості, додає патріотизму та сили виборювати Перемогу. Як приклад, нині активно реалізується проект забезпечення військовослужбовців актуальною, якісною, сучасною світоглядною літературою. Адже книга — так само зброя.

Людмила СТРАЖНИК, (за матеріалами Lviv BookForum).

Фото прес-служби фестивалю.