Про рішення, ухваленні за його підсумками, розповів заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Володимир Крейденко.

«Першим питанням, розглянутим на підкомітеті, був проект закону за реєстраційним номером 9083 «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами суб’єктами господарювання, які поставлено на облік у Головному сервісному центрі МВС». Цей законопроект спрямований на збільшення прозорості та спрощення бюрократичних процедур на ринку вживаних автомобілів, що забезпечить зростання бюджетних надходжень за рахунок виведення операцій із тіні», — розповів народний депутат.

«На сьогодні суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю вживаними транспортними засобами, під час викупу вживаного авто з метою його подальшого перепродажу, зобов’язані спочатку провести держреєстрацію цього автомобіля на себе перш ніж мати можливість його перепродати кінцевому споживачу. Тобто вони вимушені двічі перереєстровувати товарні автомобілі в сервісних центрах МВС: спочатку на себе, а потім на кінцевого споживача.

Крім того, суб’єкти господарювання, які скуповують вживані транспортні засоби для їх подальшого продажу, повинні на кожен автомобіль двічі отримувати довідку з районного (міського) територіального центру комплек-тування та соціальної підтримки про взяття транспортного засобу на військовий облік (зняття з військового обліку): під час викупу автомобіля отримується довідка про взяття транспортного засобу на військовий облік, а в разі продажу автомобіля — про зняття його з військового обліку. При цьому ТЦК та СП видають ці довідки лише два рази на тиждень (у вівторок та четвер) до 13:00, що зумовлює величезні черги. Така ситуація істотно гальмує роботу автомобільного бізнесу в сегменті продажу вживаних автомобілів. Зважаючи на все це, суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю вживаними автомобілями, застосовують різноманітні «схеми» для перепродажу вживаних автомобілів з метою уникнення процедури реєстрації авто на себе.

Тож законопроект за реєстраційним номером 9083 вносить зміни до Закону України «Про дорожній рух» і Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині уточнення процедури державної реєстрації вживаних транспортних засобів, які скуповуються суб’єктами господарювання як товар для подальшого їх перепродажу, без необхідності проведення державної реєстрації придбаного транспорту на таких суб’єктів господарювання. До речі, запропоновані у проекті закону механізми вже успішно реалізовані й працюють, наприклад, у США, Німеччині, Польщі тощо, де автодилери без будь-яких обмежень можуть скуповувати вживані автомобілі для подальшого продажу без їх державної перереєстрації на себе. Скуплені автодилером вживані автомобілі реєструються на кінцевого покупця, який придбав вживаний автомобіль для власного використання», — пояснив Володимир Крейденко.

«У результаті обговорення законопроекту ми з колегами дійшли висновку щодо ухвалення його за основу. Проте зазначу, що цей проект потребує суттєвого доопрацювання та врахування значної кількості зауважень і пропозицій, що надійшли від МВС, Міноборони, Мінюсту, Мінекономіки, Мінфіну та Державної митної служби», — зазначає народний депутат.

«Крім того, на засіданні підкомітету заслухали законодавчі напрацювання щодо впровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі й започаткування переходу від паперового документообігу до цифрових рішень у сфері перевезення вантажів автомобільним транспортом. Також на підкомітеті обговорили ініціативу, яка дає можливість новому власнику транспортного засобу, після його придбання та перереєстрації, ще упродовж десяти днів використовувати «старі» номерні знаки, які були присвоєні до перереєстрації автомобіля на нового власника. Це дасть змогу новому власнику такого транспортного засобу користуватись ним одразу після придбання, адже виготовлення нового номерного знаку та отримання його поштою займає певний час», — підсумував роботу підкомітету з питань автомобільного транспорту народний депутат Володимир Крейденко.

Підготувала Ірина ШАТРОВА.