Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні і в цілому з поправками проект закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни (реєстр. № 7457).

Під час підготовки до другого читання комітет розглянув 840 поправок до нього.

«Ми провели консультації з усіма стейкхолдерами галузі та врахували слушні пропозиції. Найбільше змін стосується доступу до лікування пацієнтів та посилення контролю за виробництвом», — повідомив в соцмережах голова комітету Михайло Радуцький.

Зокрема, документ має зазнати таких змін:

 закон зобов’язує уряд перемістити медичний канабіс у Переліку наркотичних засобів з таблиці 1 (заборонених до обігу препаратів) до таблиці 2 (дозволених під жорстким контролем);

 дозволяється імпорт сировини, щоб пацієнти не чекали декілька років, а майже одразу отримували потрібні ліки в аптеках;

 Мінагрополітики вестиме реєстр юридичних осіб, які здійснюють діяльність з культивування і переробки промислових конопель (доступ до реєстру надається Нацполіції);

 лабораторний контроль ТГК буде проводитися винятково в державних спеціалізованих лабораторіях (МВС, СБУ, Держприкордонслужби, Мінюсту, Держлікслужби), відбір зразків за участі представників Нацполіції.

Крім того, запроваджується заборона на реалізацію рослин канабісу та продуктів їхньої переробки з будь-яким умістом тетрагідроканабінолу для рекреаційного вживання. Хворі зможуть мати при собі ліки з конопель, перевозити їх та зберігати у випадках медичного призначення та у кількості, визначеній одним рецептом.

Михайло Радуцький повідомив, що деякі депутати змінили свою негативну позицію щодо законопроекту. «Тож очікую, що парламент підтримає документ і нам вдасться якомога швидше розпочати лікування українських пацієнтів медичними препаратами на основі канабісу», — зауважив голова комітету.

Нагадаємо, що законопроект було внесено урядом і ухвалено Верховною Радою за основу 13 липня нинішнього року. Його метою є створення умов для розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування лікарськими засобами на основі канабісу та їх використання в терапевтичних цілях, а також проведення наукових досліджень ефективності конопель.

«Ми пропонуємо військовим, які страждають на ПТСР, мають тривожні розлади, пацієнтам з епілепсією, онкохворим та паліативним хворим, що страждають від хронічного болю, дозволити лікування такими препаратами.

Ураховуючи наслідки повномасштабної війни, йдеться про мільйони наших громадян, — наголосив Михайло Радуцький.

За його словами, в документі передбачено посилений контроль з боку Національної поліції на всіх етапах. Вирощувати рослини зможуть юридичні особи, які мають ліцензію, дозвіл та сертифікацію, і лише із зареєстрованого насіння. Крім того, приміщення, в якому будуть вирощувати медичні коноплі, мають відповідати чітким вимогам, серед яких цілодобовий відеонагляд з доступом для Нацполіції та погодженим режимом охорони. Кожна партія рослин буде відстежуватися, матиме кодування. Пацієнти отримуватимуть ліки в аптеках винятково за електронним рецептом від лікаря.

Вл. інф.