На знімку: члени постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ зі щойно ухваленою резолюцією.

Документ не лише закликає до підтримки України та реалізації мирного плану Президента Володимира Зеленського, а й визнає Голодомор геноцидом нашого народу. Раніше серед парламентських асамблей таке рішення ухвалив Європарламент. Прийняття резолюції привітало керівництво Верховної Ради. Зокрема, Голова українського парламенту Руслан Стефанчук відзначив, що це важливе рішення, яке «ще раз підтверджує непохитну солідарність європейської спільноти з Україною. Резолюція не лише засуджує тривалу агресію росії проти України, але й підтверджує відданість ідеалам справедливості, прав людини та міжнародної співпраці». Спікер подякував ПАРЄ за ухвалення резолюції та постійній делегації Верховної Ради, яка цей тиждень працювала на засіданнях, а також на полях асамблеї.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, перелічуючи важливі сигнали, які містить резолюція ПАРЄ по Україні, серед інших зауважив «засудження тривалої російської агресії проти нашої країни» та «підтвердження непохитної солідарності з Україною європейської спільноти». Він наголосив, що «Україна завжди вдячна та вітає важливі рішення для нашої держави!».

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк акцентувала на тому, що ПАРЄ закликала до створення «єдиного фронту, щоб зупинити агресію та досягти миру, який є всеосяжним, справедливим і тривалим, забезпечуючи верховенство права над пануванням сили та дотримання стандартів Ради Європи».

За її словами, у документі наголошується, що досягнення миру означає «підтримати Перемогу України у військовій, фінансовій, політичній та дипломатичній сферах на двосторонньому та багатосторонньому рівнях».

Вказується й про необхідність визнати «характер, розмір і тяжкість злочинів, вчинених російською федерацією».

Окремо у своїх коментарях усе керівництво Верховної Ради вітає визнання Голодомору геноцидом українського народу. Про це, реагуючи на резолюцію, звернув увагу і Президент Володимир Зеленський. «Я вдячний ПАРЄ за визнання Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу. Відновлення історичної справедливості та вшанування пам’яті жертв Голодомору надсилає чіткий сигнал: справедливе покарання за всі минулі та нинішні злочини москви неминуче», — підкреслив Глава держави.

Водночас у своєму коментарі Олена Кондратюк додала: «Ми закликаємо єдиним фронтом зупинити ще один новітній геноцид українців, який вчиняється рф. А для цього треба спільно перемогти та притягнути до відповідальності росію. Лише поразка агресора, як слушно зазначено в резолюції ПАРЄ, є єдиним правильним шляхом досягнення стійкого миру в Європі».

Загалом, важливо відзначити, що резолюція «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі» була прийнята ПАРЄ на основі доповіді представника Румунії Юліана Булаї. Утім, вона була не єдиною, яка стосувалася українського питання. Про неприпустимість подальших агресій йшлося і у резолюції «Роль Ради Європи у запобіганні конфліктам, відновленні довіри до міжнародних інституцій та сприянні глобальному миру». Підсумовуючи обидва ці документи, голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Марія Мезенцева відзначила, що вони декларують повну підтримку нашої держави, а саме те, що:

Рада Європи «підтримуватиме Україну стільки, скільки це потрібно»;

досягнення миру означає підтримку Перемоги України у військовому, фінансовому, політичному, дипломатичному аспектах;

найкращий мирний план — це План Президента Володимира Зеленського; 

будь-які мирні перемовини — тільки на умовах України;

рф намагається знищити українську націю способом геноциїдальної війни;

ПАРЄ визнає Голодомор злочином геноциду як намір знищення нашої держави, її мови, культури і вшановує чисельних жертв;

підтримує створення Реєстру Збитків та Компенсаційного Механізму — встановлення компенсацій для кожного постраждалого громадянина;

вимагає негайного та безумовного звільнення жертв насильницьких зникнень, ліквідації фільтраційних таборів і покарання винних;

рф повинна скласти список осіб, незаконно утримуваних внаслідок агресії проти України, для передачі його в ООН, Україні чи третій державі, яка забезпечить їх повернення додому;
 необхідно виробити механізм повернення всіх незаконно депортованих українських дітей до рф та білорусі;

ПАРЄ вітає проведення Кримської платформи в Празі (жовтень 2023 року);

Рада Європи підтримує роботу Core Group країн, які працюють над створенням Міжнародного трибуналу за злочин агресії рф, включаючи Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії проти України (Гаага);

не визнає незаконні референдуми та «вибори» на всіх тимчасово окупованих територіях з 2014 року по сьогодні;

не визнає спроби незаконної анексії АР Крим і м. Севастополь, частин Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей;

слід терміново реформувати структури ООН, в яких рф незаконно займає крісло в Раді Безпеки ООН.

Після березня 2024 року з путіним варто обмежити усі контакти

Крім того, учора ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка стане важливою цеглиною для позбавлення путінського режиму легітимності. А саме йдеться про одноголосно ухвалений документ під назвою «Перевірка правомірності та законності зняття обмеження кількості термінів президентства ad hominem для чинного президента російської федерації».

За інформацією Марії Мезенцевої, мета резолюції — зупинити безкінечний мандат нинішнього президента рф. Для цього, як цитує Марія Мезенцева, «після закінчення його строку «президентства» слід обмежити всі контакти з ним, за винятком гуманітарних питань».

Резюмуючи резолюцію, голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ зауважила, що цим документом «Асамблея підтверджує свою рішучу підтримку створення спеціального міжнародного кримінального трибуналу за злочин агресії, щоб притягнути до відповідальності російське керівництво, в тому числі путіна, за первинний (найвищий) злочин, що призвів до всіх інших масових військових злочинів та злочини проти людства, а саме розв’язання загарбницької війни проти України».

Прикметно, що ця резолюція закликає міжнародний кримінальний трибунал розслідувати всі події на території України з лютого 2014 року, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.


Марія Мезенцева зі щойно ухваленою резолюцією.​

Фото з фейсбук-сторінки Марії МЕЗЕНЦЕВОЇ.