Засідання відбулося за головування Керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака. Цього разу чергове розширене засідання присвячене життєдіяльності територіальних громад Сумщини та Чернігівщини. На попередніх уже обговорили важливі питання відновлення та повоєнної відбудови Херсонщини та Харківщини.

Новий формат розширених засідань Президії передбачає спілкування з очільниками та жителями територіальних громад регіонів. У засіданні наживо та в онлайн-форматі також взяли участь представники Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, керівники українських посольств за кордоном, керівники іноземних дипломатичних представництв в Україні й представники Сумщини та Чернігівщини.

«Ми продовжуємо цей цикл засідань, сфокусованих на проблемах окремих регіонів. Нині на порядку денному маємо комплекс питань двох північних, прикордонних із країною-агресором, областей. Поряд із типовими для інших деокупованих територій проблемами для нашого північного оплоту характерні особливі безпекові виклики: протяжний кордон із ворогом, регулярні обстріли, диверсійно-підривні дії, супутні гуманітарні й соціально-економічні наслідки», — зазначив Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

За його словами, після деокупації Сумщини та Чернігівщини торік у квітні перед місцевою владою та урядом стоїть завдання нормалізації життя у громадах.

Зі свого боку, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зазначив, що створений за ініціативи Президента України Володимира Зеленського майданчик для обговорення основних проблем місцевого та регіонального розвитку, доводить свою ефективність.

«Ми крок за кроком усвідомлюємо і, головне, — від першоджерел, а не із чужих слів, чуємо реальні потреби відповідних громад, спільно напрацьовуємо найкращі шляхи для їх вирішення», — акцентував він.

Окрім того, Спікер Парламенту України зауважив, що Сумщина та Чернігівщина, так само як Харківщина й Херсонщина, на жаль, безпосередньо потерпають від наслідків російської збройної агресії.

«Найбільш прикро те, що поряд із зовнішнім ворогом значної шкоди завдає і внутрішня хвороба, — корупція. Попри концентрацію всіх ресурсів на оборону держави, загальну боротьбу української нації за виживання, окремі посадовці ставлять особисті корисливі інтереси вище загальнодержавних», — зазначив Голова Верховної Ради України, висловивши водночас сподівання, що ресурси, спрямовані на відбудову регіонів, які найбільше постраждали від російської навали, будуть використані максимально ефективно та за призначенням.

Він наголосив, що для всіх недоброчесних чиновників треба чітко й недвозначно продемонструвати — їх очікує справедливе й невідворотнє покарання.

Під час засідання учасники також порушили ряд важливих тем — початок опалювального сезону, розгортання пунктів незламності, доступ до них, а також питання відновлення регіонів.

Водночас було заслухано представників територіальних громад і з першоджерел почуто про реальні потреби.

«Верховна Рада України завжди готова запровадити необхідні законодавчі зміни, аби допомогти регіонам у відновленні», — акцентував насамкінець Спікер Парламенту України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua