Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув на своєму засіданні законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо цифровізації набуття статусу учасника бойових дій в умовах воєнного стану» (№ 9681) та альтернативний до нього проект «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо процедури надання статусів ветеранам» (№ 9681-1).

Основний законопроект від авторської групи представила народний депутат Ірина Геращенко («ЄС») (на знімку) . За її словами, нині в Україні майже один мільйон військовослужбовців. З них статус учасника бойових дій отримали трохи більш як 95 тисяч осіб. «Це вкрай низький показник, бо процедура надання статусу учасника бойових дій сьогодні є складною та довготривалою, зокрема через велику кількість потрібних документів та бюрократичних процедур», — зауважила політик.

«Отримання статусу УБД для військовослужбовця, який виконує бойові завдання, —  це питання не лише моралі та справедливості, а й соціальної захищеності. Адже йдеться, наприклад, про пільгову оплату комунальних послуг і вступ дітей до навчальних закладів. Але найголовніше — йдеться про гідне вшанування роботи, яку виконують наші герої», — наголосила І. Геращенко, додавши, що в їхньому законопроекті пропонується, щоб статус УБД отримувався автоматично, і підставою для цього є наказ командира щодо виконання бойових завдань.

Адже якщо людина перебуває на фронті і виконує бойові розпорядження, то очевидно, що вона є учасником бойових дій, констатувала обраниця, зауваживши, що запровадження цифрової про-цедури автоматичного набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій запобігатиме також певним порушенням, які, на жаль, присутні нині.

Представляючи альтернативний законопроект (№ 9681-1), його авторка народний депутат Галина Третьякова (на знімку) повідомила зокрема, що проект спрощує набуття статусу УБД на основі інформаційного обміну між різними реєстрами.

Голова комітету зауважила, що постановою КМ уже спрощено отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, підготовлено до розгляду та рекомендовано до ухвалення в цілому законопроект 

№ 9141, де істотно спрощується порядок набуття статусу УБД, коли військовослужбовець отримує цей статус самостійно. Одночасно на розгляді в парламенті перебуває міжфракційний законопроект 

№ 10062, який спрощує надання статусу, коли такий статус призначається командиром частини, де служить військовий.

Під час обговорення законопроектів свої за-уваження та пропозиції висловили народні депутати, представники Міноборони, Мінветеранів та МВС. Зокрема, представник Міноборони акцентував увагу на визначенні району ведення бойових дій. За його словами, якщо залишити норми основного законопроекту без змін, то статус учасника бойових дій не зможуть отримати особи, які залучаються до ведення бойових дій, поза районом ведення таких дій. А саме льотчики, військовослужбовці протиповітряної оборони та військові, які здійснюють відбиття нападів у прикордонних районах.

З огляду на всі зауваження та пропозиції, народні депутати—члени комітету ухвалили рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного основний та альтернативний до нього законо-
проекти. Водночас на засіданні було ухвалено рішення створити при комітеті робочу групу з доопрацювання цих законопроектів.

Довідково

За інформацією Міноборони України, діяльність сектору безпеки та оборони нині забезпечують понад мільйон людей у різних структурах. Зокрема, з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну до Збройних Сил мобілізовано 700 тисяч осіб, до Держприкордонної служби — 60 тисяч, до Нацгвардії — 90 тисяч, до Нацполіції — 100 тисяч. Водночас, за даними Міноборони, починаючи з 24 лютого 2022 року та станом на серпень 2023 року лише 95 846 осіб, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, отримали статус учасника бойових дій.

Фото з відкритих джерел.