Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду. Народний депутат підкреслив, що впродовж дев’яти місяців 2023 року наша країна вивезла на 32 відсотки більше збіжжя, ніж за аналогічний період 2022-го.

«Така динаміка склалася через те, що в 2023 році більша частина продовольства експортувалася завдяки роботі «зернового коридору». Через одеські порти вдалося вивезти перехідні залишки, що утворилися в країні з початком війни та блокадою українського експорту російськими військами. Також свій вплив мало і нарощування обсягів експорту альтернативними шляхами, особливо річковими портами Дунаю, що збільшили свою пропускну здатність вдвічі», — наголосив Олександр Гайду.

«Структура експорту дуже змінилася. Наприклад, у вересні 2022 року 58 відсотків продовольства експортувалося через порти Одеської області в рамках «зернового коридору», 17 — через річкові порти Дунаю, 15 — залізницею та 10 відсотків — автотранспортом. У вересні 2023 року 63 відсотки обсягу було експортовано через річкові порти Дунаю, 26 — залізницею, 10 — автотранспортом і 1 відсоток — через морські порти Одеської області», — зазначив О. Гайду.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.