Йдеться про поданий Кабміном документ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів з попередження нецільового використання земель Каховського водосховища» (реєстр. № 10135).

Законопроект передбачає «встановлення особливого режиму використання та розпорядження землями, які займало... водосховище», зруйноване внаслідок збройної агресії рф проти України.

Зокрема пропонується на 15 років з дня набрання чинності ініційованим законом заборонити:

формування, передачу у власність та користування, зміну цільового призначення ділянок на землях, які займало Каховське водосховище, крім випадків передачі в користування, зміни цільового призначення земельних ділянок з метою відновлення... водосховища та судноплавних гідротехнічних споруд.

Законопроект також окреслює особливості проведення робіт із землеустрою, необхідних для внесення до ДЗК відповідних відомостей, зокрема:  «на територіях, на яких ведуться (велися) активні бойові дії, можливі бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією» «під час розроблення проекту землеустрою визначення координат поворотних точок меж обмежень у використанні земель... здійснюється з використанням картографічної основи Державного земельного кадастру та/або доступних матеріалів і продуктів дистанційного зондування Землі, аерофотозйомки, аерозйомки (в тому числі архівних) без виїзду в натуру (на місцевість)».

До того ж у Кабміні, вочевидь, сподіваються, що народні обранці якнайшвидше цю ініціативу підтримають. Тож у пояснювальній записці зазначають: її реалізація «потребуватиме у 2023 році фінансування з Державного бюджету України в обсязі 9 259,07 тис. грн за програмою... «Проведення земельної реформи». На врегулювання правового статусу осушеної частини дна водосховища пропонується спрямувати кошти, призначені на експлуатацію державного водогосподарсько-меліоративного комплексу, які «можуть бути зекономлені у зв’язку із розташуванням водогосподарських організацій на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією».

У зв’язку з безпековими та технічними обставинами очікується: відбудова греблі та повторне заповнення Каховського водосховища буде можливим через 5—10 років, протягом цього періоду існує значний ризик прийняття органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування рішень щодо формування земельних ділянок різного цільового призначення і надання їх у власність та користування в межах Каховського водосховища і його прибережної захисної смуги. 

А це — недопустимо!

Освоєння земель водосховища та його прибережних захисних смуг, зокрема для містобудівних потреб, зазначається у пояснювальній записці, у майбутньому значно ускладнить повторне заповнення водосховища. Адже здійснення відповідних заходів потребуватиме вирішення широкого спектра питань примусового відчуження таких ділянок для суспільних потреб, примусового припинення прав користування ними та передбачатиме, серед іншого, необхідність відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. А позови про відшкодування таких збитків до судів затягуватимуть прийняття управлінських рішень та відбудову Каховської ГЕС і відновлення водосховища.

Підготувала Галина КВІТКА.