Як зазначив Глава держави, сьогодні вони мають в Одесі насичений день, присвячений глобальним питанням безпеки.

«Я вдячний Нідерландам, вдячний тобі, Марку, твоєму уряду, твоїй команді та всьому народу Нідерландів за незмінну увагу до України та надзвичайно вагому підтримку нашої держави, наших людей на цьому складному шляху. Той факт, що ми зараз саме тут, в Одесі, засвідчує, які ключові питання на порядку денному та на що саме спрямовані наші зусилля», – сказав Володимир Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Марком Рютте в Одесі.

Президент України та Прем’єр-міністр Нідерландів побували в порту Одеси й оглянули місця влучання російських ракет і дронів. Як зазначив Глава держави, Росія ракетним терором руйнує не лише українські порти та міста, а й нормальне життя багатьох інших країн, які критично залежать від постачання продовольства з України.

«Важливо, щоб світ був єдиним і солідарним у захисті від терору та в підтримці наших зусиль із захисту людей, портів, зокрема Одеси, дунайських портів та загалом нашої чорноморської акваторії. Є нове рішення Нідерландів для посилення української ППО», – повідомив Володимир Зеленський.

Під час зустрічі сторони обговорили подальші кроки щодо коаліції F-16, у якій Нідерланди відіграють лідерську роль, а також інші аспекти оборонної співпраці.

Також було обговорено співпрацю з метою належного захисту альтернативних «зернових коридорів» у Чорному морі та загалом посилення позицій у регіоні, зокрема захист неба, зміцнення флоту, підтримку гуманітарного розмінування та очищення акваторії від російських мін.

«Нідерланди, зокрема, допоможуть посилити безпеку нашого експортного коридору в Чорному морі», – розповів Володимир Зеленський.

На зустрічі співрозмовники також приділили увагу ситуації в регіоні Близького Сходу. Було відзначено важливість недопущення розпалення нової повномасштабної війни. Водночас, як зазначив Глава держави, терористи мають відповідати за скоєні злочини, щоб більше ніколи не провокувати війну.

Він також подякував Нідерландам за підтримку Української формули миру та спільні з партнерами зусилля для притягнення Росії до відповідальності за терор. Зокрема, Нідерланди працюють над пунктом, який стосується відновлення справедливості.

Крім того, під час зустрічі йшлося про посилення та пришвидшення запровадження санкцій проти Росії задля обмеження її здатності фінансувати війну.

Окремо Володимир Зеленський акцентував на необхідності прискорення спрямування заморожених активів Росії на компенсацію шкоди від її агресії, зокрема на проєкти відбудови в нашій країні.

«В Україні ми бачимо спротив, бачимо бажання боротися, бажання перемагати – як серед цивільних, так і серед військових. Сьогодні ми були в порту Одеси й бачили, як люди роблять усе можливе для того, щоб зберегти й підтримати своє життя, та досягають у цьому успіху», – наголосив зі свого боку Марк Рютте.

Він повідомив, що Нідерланди допоможуть Україні в отриманні патрульних суден, щоб забезпечити безпеку «зернового коридору».

«Ми свідомі того, що з наближенням зими Росія захоче завдати якомога більше шкоди Україні. Тому Нідерланди відправлять Україні додаткові ракети для Patriot. Ми зобов’язалися надати літаки F-16 Україні. Разом із Румунією та Данією ми займаємося підготовкою пілотів», – зазначив голова нідерландського уряду.

Володимир Зеленський ознайомився з наслідками російських атак на порт Одеси та роботою тимчасових коридорів для експорту зерна

Під час робочої поїздки на Одещину Президент України Володимир Зеленський разом із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте відвідав морський вокзал Одеського морського торговельного порту й оглянув руйнування, завдані російськими обстрілами.

Як розповів віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, за час роботи Чорноморської зернової ініціативи з 1 серпня 2022 року більш як тисяча суден доправили з України 32,9 млн тонн сільськогосподарської продукції. Зокрема, 4 млн тонн – до країн Африки, 10,8 млн тонн – до Східної Азії, 5,27 млн тонн – до країн Близького Сходу. За умови виконання РФ усіх домовленостей щодо перевірок суден та відсутності з її боку саботажу країни світу могли б отримати 57 млн тонн продовольства.

«Ми й далі годуємо світ. Ми постійно чули російський наратив, що лише невеликий відсоток нашого зерна йде до країн Африки та Азії. І ось ми бачимо реальну картину», – наголосив Володимир Зеленський.

Після виходу із зернової угоди 17 липня поточного року держава-агресор здійснила щонайменше 17 масованих атак на об’єкти портової інфраструктури в Одеській області. Внаслідок цих терористичних дій було зруйновано або пошкоджено понад 150 об’єктів портової та зернової інфраструктури, 6 цивільних суден, знищено понад 300 тис. тонн зерна, поранено щонайменше 14 цивільних осіб.

Главі держави та Прем’єр-міністру Нідерландів розповіли про розроблені Україною тимчасові маршрути для цивільних суден в українські чорноморські порти. З 10 серпня було завантажено вже 21 судно.

Командувач Військо-Морських сил Олексій Неїжпапа поінформував про перешкоди, які створює РФ для судноплавства в Чорному морі, та заходи, яких вживають українські військові для протидії цьому.

«Україна дотримується своїх зобов’язань щодо постачання зерна до африканських та інших країн», – зазначив він.

В Одесі Президент відвідав військовий госпіталь і нагородив захисників України та медиків

У межах робочої поїздки на Одещину Президент України Володимир Зеленський відвідав госпіталь, де лікуються українські захисники, які зазнали поранень під час боїв із російськими окупантами на Херсонщині.

Разом із Прем’єр-міністром Марком Рютте Глава держави поспілкувався з українськими військовослужбовцями. Вони розповіли про себе, свої поранення, стан здоров’я та перебіг лікування.

«Велика повага до всіх вас. Дякую вам за захист нашої держави, за ваш героїзм. Бажаю якнайшвидшого одужання», – сказав Володимир Зеленський.

Президент вручив пораненим захисникам державні нагороди: ордени «За мужність» ІІІ ступеня і медалі «За військову службу Україні».

Володимир Зеленський і Марк Рютте також поспілкувалися з медичними працівниками.

Глава Української держави подякував лікарям за те, що вони на своєму місці виявляють героїзм і самовідданість, як і українські військові, яким вони зберегли життя.

«Я завжди вважав і вважаю, що люди – це найголовніше. А потім іде зброя. Вважаю, що наша зброя – це наші люди. Велика честь привітати вас сьогодні, подякувати за вашу щоденну складну роботу та службу Україні й українцям», – наголосив він.

Зі свого боку Марк Рютте зазначив, що вражений героїзмом наших людей, який побачив на власні очі під час візиту до України.

«Я завжди відчував, що Україна переможе. А після цього візиту я абсолютно в цьому переконаний. Завдяки тому, що роблять українці на фронті, і тому, як ви піклуєтеся про своїх людей. Це справжня людяність», – сказав він.

Володимир Зеленський вручив військовим медикам ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та Данила Галицького.

Пройти зиму й дати потужну відповідь на російські удари по містах України – на це зараз спрямована вся робота

Звернення Президента Володимира Зеленського ввечері 13 жовтня 2023 року.

Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!

Сьогодні – робочий день в нашому місті Одесі.

Візит Марка Рютте, Прем’єр-міністра Нідерландів, його команди. Наші перемовини. Є рішення щодо ракет для «петріотів» – Нідерланди дають додаткові ракети. Ми сьогодні обговорили з Марком і інші спільні кроки для оборони України.

Окрема увага – захисту Одеси, усього нашого Півдня – від дунайських портів до портів Великої Одеси. Обговорили захист наших коридорів експорту в Чорному морі. Світ визнає глобальну роль України – гаранта продовольчої безпеки. І чітко підтримує те, що ми маємо зберегти й посилювати це наше значення.

Від української сили прямо залежить соціальна стабільність багатьох країн.

Сьогодні були в Одеському порту. Були доповіді військових, урядовців щодо нашої поєднаності зі світовим ринком та захисту української акваторії Чорного моря. Провів нараду щодо ситуації в Одеській області із керівниками правоохоронних органів, представниками обласної влади, військовим керівництвом. Ключове – це, звичайно, підготовка до зими, захист енергетики, відновлення того, що було зруйновано російськими ударами. Я вдячний усім, хто працює, щоб наші люди були захищені. Пройти зиму й дати потужну відповідь на російські удари по Одесі, і по Одеському регіону, по містам області і усієї України – на це зараз спрямована робота всіх у системі влади та наших дипломатів. Буде більше захисту нашій державі.

Мав честь сьогодні відвідати наших воїнів, які відновлюються після поранень. Разом із Марком були в них, поспілкувалися. І я відзначив військових і лікарів, які їм допомагають, державними нагородами.

Зустрілися з вихованцями Військової академії в Одесі. Хороша розмова. Дякую вам, хлопці, за вашу увагу, за ваші запитання. Хлопці, дівчата – молодці.

Сьогодні ж з Одеси звернувся до учасників зустрічі Об’єднаних експедиційних сил – це формат регіональної співпраці на півночі Європи. Сполучене Королівство, Швеція, Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія. Зустріч відбулася на шведському острові Готланд, і це вагомий сигнал, дуже символічне місце для розмови лідерів про безпеку Європи та довготривалий надійний захист наших країн, наших людей. Якщо поглянути на мапу, то можна одразу зрозуміти, чому російські державні пропагандисти закликали захопити цей острів. Готланд – це контроль над усім регіоном. І цей регіон Росія теж намагається дестабілізувати. Коли я звертався до шведського парламенту у 22-му році, на початку повномасштабної війни, я говорив саме про це – наскільки важливо бути сильними усім у Європі, в усіх частинах континенту, у кожній такій стратегічній точці, як Готланд, від якої залежить спільна безпека. І, до речі, я вдячний за сьогоднішню підсумкову заяву зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил. Сильна заява. Підтримка України. Зокрема, підтримка на шляху в НАТО та чітке засудження російської агресії. І готовність допомагати нам так, як потрібно для перемоги у війні. Дякую!

І ще кілька речей.

Сьогодні з Молдовою підписано Протокол щодо спільного контролю на кордоні в пункті пропуску для залізниці «Кучурган – Новосавицька». Це ще один маршрут нашого експорту, додатковий транспортний коридор, який точно посилить увесь наш регіон. Дякую вам, Молдово!

І хочу подякувати сьогодні нашим воїнам – саме тим, які захищають наше небо. Зокрема, на півдні держави. Наші вогневі групи. 13-й окремий зенітний кулеметний батальйон, 5-та бригада Нацгвардії та 14-та радіотехнічна бригада. Дякую вам, воїни!

Слава всім, хто б’ється заради України! Дякую всім, хто допомагає нам! Дякую тобі, Марку, за візит і перемовини сьогодні, за всю підтримку!

І дякую тобі, Одесо! Обов’язково ми відновимо все, що зруйнувала Росія.

Слава Україні!

Володимир Зеленський і Марк Рютте оглянули постраждалий від російських обстрілів Спасо-Преображенський собор Одеси

Президент України Володимир Зеленський разом із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте відвідав Спасо-Преображенський кафедральний собор Одеси, який цього літа дуже постраждав від російського обстрілу.

Вони оглянули руйнування, завдані найбільшому православному храму Одеси внаслідок ракетного удару Росії по місту 23 липня поточного року. Тоді було повністю знищено вівтар і пошкоджено тримальну конструкцію будівлі.

Нині в цій пам’ятці культурної спадщини проводяться протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи.

Володимиру Зеленському й Марку Рютте розповіли, що триває експертиза стосовно можливості відбудови храму.

Як відомо, уряд Італії та італійський бізнес уже висловили готовність долучитися до повного відновлення Спасо-Преображенського собору.

Офіційне інтернет-представництво Президента України.