Зокрема над законопроєктом, що стосується оподаткування надприбутків у банківській сфері. Про це розповів народний депутат України, член парламентського Комітету фінансів, податкової та митної політики Олексій Леонов.

«Банківська сфера в Україні у 2022 році недоотримала 8 млрд грн, однак у 2023 році вона вже отримала надприбуток у сумі 40 млрд грн. Тому збільшення оподаткування будь-якої галузі, яка має надприбутки, - це нормальна практика, що підтримується нашими партнерами. Важливо не забувати, що всі сплачені податки наша держава витрачає на сферу оборони, підтримку ЗСУ», - зазначив політик.

Він нагадав, що оподаткування ФОПів в Україні не збільшилося, а повернулося на довоєнний рівень.

«Повернення такого режиму оподаткування - це один із пунктів нашого меморандуму з МВФ. Необхідність цього дуже проста, прозора й повинна бути зрозуміла кожному українцю: триває війна, і потрібно шукати додаткові джерела надходжень до нашого бюджету. Партнери щомісяця посилюють допомогу і цілком логічно, що вони вимагають від нас мобілізації власних ресурсів, зокрема податків», - наголосив парламентарій.

За його словами, також зараз депутати напрацьовують правку стосовно розподілу військового ПДФО наступного року.

«Пропонується 45% цих коштів спрямовувати на виготовлення вітчизняних боєприпасів, 45% - на виробництво БПЛА, а 10% ми запропонували залишити прямо в бригадах, що розташовані в ОТГ. Ці кошти йтимуть через міські ради напряму в бригади. І таке рішення підтримують військові та нардепи», - розповів народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.