Микита Потураєв і Микола Княжицький.

В Івано-Франківську відбувся 6-й Міжнародний форум VIA Carpatia. Назва цьогорічного заходу — «Майбутнє традиції: українське у глобальному світі». Ініціатор — народний депутат, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

«Ми запросили активних людей із різних регіонів, депутатів усіх рівнів, організували цикл лекцій та серйозних дискусій із політиками, науковцями, представниками молодіжних об’єднань, — наголосив Микола Княжицький — Так само відбулася низка прем’єр, великий форум військових письменників».

Софія Федина, Руслан Марцінків та Володимир В’ятрович (зліва направо).

Розпочав цикл публічних виступів дисидент та громадський діяч Йосиф Зісельс із темою «Війна та ідентичність». Від початку повномасштабної війни він ініціював велику допомогу постраждалим від російської агресії українцям. За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів Микола Княжицький вручив високому гостю премію імені Станіслава Вінценза.

Велика увага приділялася поверненню українських біженців на Батьківщину. У своїй лекції «Відновлення після війни: подолання демографічної кризи як шлях до успіху України» Микола Княжицький акцентував увагу на тому, що Українська держава має створити такі умови, щоб зацікавити наших співвітчизників у поверненні. Гаслами тут не допоможеш. Маємо приклад післявоєнної Німеччини, репатріацію до Ізраїлю, французький, польський досвід. Україна нині є для світу еталоном хоробрості та стійкості, а треба, щоб іще стала еталоном успішності.

У межах форуму відбулася презентація документального фільму Миколи Княжицького «Церква без Христа» — про необхідність заборони діяльності російської православної церкви в Україні. «Якби ми не залишили і сліду від руского міра, не популяризували масову культуру на естраді, а головне — заборонили б на державному рівні величезну мережу російської церкви, то війни не було б», — наголосив народний депутат.

У дискусії взяли участь Микита Потураєв, голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, народні депутати Софія Федина, Володимир В’ятрович.

Народний депутат, член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Володимир В’ятрович виступив із лекцією на тему: «Як домовитися з минулим. Що таке і навіщо потрібна політика національної пам’яті». Так само дуже цікава вийшла дискусія про українську військову традицію у Збройних Силах.

Михайло Цимбалюк.

«Надзвичайне коло спілкування і єднання людей культури, мистецтва, науковців, небайдужих за майбутнє нашої країни, — прокоментував події на форумі народний депутат Михайло Цимбалюк. — Важливі дискусії в розрізі війни, зокрема щодо участі ветеранів у соціальних проєктах, нинішні виклики держави та в майбутньому. Опрацьовуємо різні механізми для залучення нинішніх біженців до відбудови післявоєнної України. Насамперед — щоб вони почувалися комфортно на своїй землі. Саме в таких дискусіях народжуються нові проєкти та ініціативи, що й ляжуть у законопроекти».

Фото надано автором.