Тут відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, яке поєднали з дводенною науково-практичною конференцією «Малі річки: кліматичні та екологічні виклики».

У виїзному засіданні взяли участь члени комітету, представники уряду, експерти, місцева влада.

Відкриваючи засідання, голова комітету Олег Бондаренко наголосив, що вода, як природний ресурс, має виражену соціальну цінність, оскільки її наявність і якість є однією з основних передумов безпечних умов життя і сталого розвитку держави. При цьому практично всі поверхневі водні об’єкти України нині класифікуються як забруднені або дуже забруднені. Ситуація значно ускладнюється військовою агресією рф, адже в результаті бойових дій у воду потрапляє велика кількість забруднюючих речовин через підриви складів паливно-мастильних матеріалів і сховищ нафтопродуктів, авіаудари по підприємствах, які використовують небезпечні хімічні речовини у виробництві, руйнування очисних споруд, пошкодження ґрунтового покриву і горіння лісів. Втім, попри війну, питання дотримання природоохоронного законодавства має вийти на рівень національної безпеки. У цей процес повинні активно включитися місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

У свою чергу народний депутат України від 65-го виборчого округу Дмитро Костюк акцентував увагу на джерелах фінансування проєктів, спрямованих на покращення стану малих річок і якості питної води. «Лише військового ПДФО Звягельська громада отримала приблизно півтора мільярда гривень за період повномасштабної війни. Цей показник у ТОП-20 громад усієї України — більше, ніж багато обласних центрів, міст, де мешкають сотні тисяч жителів. Для громади з 70 тисячами населення такі кошти дають змогу реалізовувати найамбітнішні проєкти, — переконаний парламентарій. — На мою думку, другою статтею витрат місцевого бюджету після підтримки армії мають бути кошти, виділені на питання вирішення проблеми питної води в місті».

Учасники виїзного засідання комітету відвідали основне виробництво КП «Звягельводоканал», де ознайомилися з масштабним проєктом реконструкції водозабірних споруд на річці Случ, на який із місцевого бюджету вже виділили понад 20 мільйонів гривень.

За результатами виїзного засідання будуть напрацьовані висновки й рекомендації комітету щодо посилення контролю за станом водних об’єктів та відповідальності за забруднення водних ресурсів. «Країна потребує стратегії з оздоровлення річок України і водних ресурсів, — наголосив голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуард Прощук. — Ми зобов’язані посилювати контроль за використанням водних ресурсів в Україні, посилювати відповідальність за забруднення, робити прецеденти публічного притягнення до відповідальності підприємців, які вчиняють шкоду довкіллю».