У Луцьку відбулося засідання круглого столу «Взаємодія державної влади, місцевого самоврядування та громадськості у сфері забезпечення безпеки громадян» (на знімку), який провів Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Конгресом місцевих та регіональних влад за сприяння та підтримки ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, Центром політико-правових реформ.

Учасники дискусії, обговорюючи актуальну у всі часи тему, наголошували, що безпека громад до 24 лютого і після дуже різниться. Але навіть сьогодні, в період війни, вона передбачає не лише облаштування укриттів і сховищ, налагодження системи оповіщення про повітряні тривоги, евакуацію населення з прифронтових зон, чітку роботу медичних, рятувальних, правоохоронних служб, критичної інфраструктури, транспорту, житлово-комунальної сфери, а й здорове навколишнє середовище, відремонтовані дороги і тротуари, належне вуличне освітлення тощо.

Про всі згадані аспекти безпекової проблематики йшлося на засіданні, яке проводилося у змішаному форматі (офлайн/онлайн). Участь у заході взяли народні депутати України — члени комітету В’ячеслав Рубльов, Аліна Загоруйко, Дмитро Микиша, Віталій Войцехівський, Олександр Аліксійчук, Олена Шуляк, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, місцевих органів виконавчої та представницької влади, Національної поліції та ДСНС, голови територіальних громад, представники органів місцевого самоврядування Волині та їх провідних асоціацій, міжнародних організацій, експерти.

— Безпека громадян в умовах війни ставить перед органами місцевого самоврядування і державною владою додаткові завдання, розв’язувати які можливо лише у співпраці та за умови чіткої координації всіх рівнів влади, тому ми, як законотворці, маємо напрацювати нормативно-правову базу, яка надасть можливість місцевій владі впроваджувати ефективні заходи безпеки у громадах, — зазначила голова комітету Олена Шуляк.

— Питання якісного моделювання системи безпечного середовища в громадах розбудова мережі укриттів та центрів безпеки має стати для них пріоритетним, — наголосив голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, модератор заходу Віталій Безгін (на знімку).

З ним погодився начальник ГУ ДСНС у Волинській області Сергій Демидюк, який презентував на круглому столі концепцію «Створення місцевої та добровільної пожежної охорони на території Волинської області як базової функції системи безпеки та захисту населення», роблячи акцент на важливості залучення органів місцевого самоврядування та підприємств усіх форм власності до процесу розширення та вдосконалення наявної мережі пожежної охорони у регіоні.

— Зараз ми працюємо над впровадженням у життя європейських принципів забезпечення безпеки населення. Багато наших громад мають партнерські відносини з країнами ЄС в частині впровадження безпекових принципів. Тож маємо напрацювати спільну стратегію, аби рухатися в єдиному з ними напрямку, — зазначив народний депутат В’ячеслав Рубльов.

Саме на проблематиці законодавчого забезпечення питань безпеки громадян акцентували свої виступи заступник голови комітету Аліна Загоруйко, радник заступника керівника Офісу Президента Олексія Кулеби Назар Збіглей, керівник офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслав Негода, голова Устилузької міської ради В’ячеслав Католик та інші промовці.

Учасники круглого столу окреслили найбільш перспективні напрями співробітництва органів влади та громадськості в питанні налагодження ефективного функціонування системи безпеки та захисту населення у Волинській області та в Україні загалом.

Волинська область.

Фото з відкритих джерел.