Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у зустрічі у «страсбурзькому форматі» щодо особливостей правового регулювання діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що відбулася минулої суботи у Львові.

«Дуже визначально й важливо, що це продовження та розвиток нашого Діалогу високого рівня, який торік відбувся у Страсбурзі», — наголосив Перший віцеспікер, зауваживши, що тоді разом із колегами з Ради Європи й представниками всіх політичних сил Парламенту України досягли розуміння, що є деякі питання та предмети дискусії, які варто розглянути окремо.

«Для реформи публічного врядування справді дуже важливою є реалізація адміністративного нагляду в контексті місцевого самоврядування — завдяки дбайливому нагляду можливо

досягти найвищих показників якості роботи місцевих представників», — цитує слова Олександра Корнієнка прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Також він акцентував, що це не лише про те, що держава стежитиме за дотриманням законності, а й про співпрацю з місцевим самоврядуванням щодо темпів та якості роботи. «Водночас у підсумку ми побачимо якісні послуги, якими задоволені наші громадяни», — зазначив Перший віцеспікер.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України повідомив, що є План дій «Стійкість, відновлення та відбудова» і Програма «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» — важливі напрями для України, коли вже 600 днів триває повномасштабна агресія російської федерації. «Влада всіх рівнів і напрямів неодноразово доводила, що питання стійкості для країни вирішено», — наголосив він.

Насамкінець Олександр Корнієнко висловив вдячність Раді Європи за участь, експертизу та всі можливості, які надаються Україні.

ДОВІДКОВО

На підтримку процесів реформи з децентралізації Центр експертизи доброго врядування Ради Європи у межах Програми «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні» організував зустріч високого рівня у Львові.

Захід став продовженням Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період», який відбувся у листопаді 2022 року у Страсбурзі, а також круглого столу високого рівня з питань доброго демократичного врядування під співголовуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка та Директорки Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудії Лучіані.

***
«Продовження реформи децентралізації допоможе країні розвиватися, впроваджувати європейські стандарти та повноцінно відновитися після війни. Бо у фокусі реформи — створення сильної системи місцевого управління, яка дасть змогу забезпечити громадян якісними послугам та створить систему відповідальності за прийняті рішення», — переконана голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

За її словами, збалансована система багаторівневого управління, та вироблення основних орієнтирів перехідного періоду від системи управління в рамках правового режиму воєнного стану до звичайного, має бути створена без втручання в автономію самоврядування.

У цьому контексті народний депутат-член профільного комітету Віталій Безгін акцентував увагу на законопроекті № 4298, який передбачає нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

«Що стосується нагляду, то є відчуття, що ми маємо компроміс, який позбавить Україну статусу єдиної країни Європи, де такий нагляд відсутній.

По перехідному періоду від військових адміністрацій до багаторівневого врядування на територіях, що були під окупацією, зрозумілим стає вектор руху при розробці законодавства. Але прогрес наразі занадто малий. Предметом дуже непростих перемовин із міжнародними партнерами є пошук балансу між критерієм безпеки та демократичними стандартами. Вони будуть тривати далі», — наголосив депутат.

У тому, що після нашої Перемоги буде непростий період реінтеграції деокупованих територій та повернення країни до мирного життя, переконаний і народний депутат Павло Бакунець («Довіра»). Тож він не вважає передчасною дискусію, як пройти цей період із максимальною користю для країни, без зловживань окремих представників влади та зберегти самостійність громад.

«Може здаватися, що зараз надто рано для таких дискусій, але потрібно готуватися уже сьогодні, щоб уникнути безвідповідальності і хаосу у майбутньому», — констатував він.

Вл. інф.

Фото: rada.gov.ua