Цього разу у фокусі уваги — територіальні громади Київської області. Учасники вже обговорили нагальні питання життєдіяльності, відновлення та повоєнної відбудови Херсонщини, Харківщини, Сумщини та Чернігівщини.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак наголосив, що відбудова всіх постраждалих від війни регіонів — це основний елемент відновлення України загалом. Він відзначив роль країн-партнерів, які надають нашій державі значну допомогу у різних сферах. «Окрім інфраструктурної відбудови, йдеться про рішуче реформування багатьох систем, елементів та «налаштувань» у нашій державі. У певному сенсі йдеться про перезаснування України за стандартами ЄС і НАТО, членами яких ми неодмінно станемо в осяжному майбутньому. Це і ринкова економіка, і безпека, і механізми демократії, і віднайдення нового балансу стримувань і противаг, верховенство права, соціальна справедливість, відкритість до передових ідей і практик та багато іншого», — зауважив Андрій Єрмак.

Під час розширеного заходу, крім представників центральних органів влади, територіальних громад та дипломатичного корпусу, до засідання долучилася спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

«Такий формат спільної роботи, безпосереднє спілкування та предметне обговорення основних проблем регіонів, постраждалих від російської загарбницької навали, дає можливість віднайти конкретні рішення для їх подолання», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Водночас Руслан Стефанчук зауважив, що серед таких проблем — відбудова зруйнованого житла, відновлення інфраструктури, розмінування й створення безпечного середовища для проживання людей, повноцінне надання соціальних послуг і підтримка локального бізнесу.

Спікер Парламенту України акцентував, що Україна цінує довіру, яку отримує від партнерів, тому що «транспарентність і відкритість — це найкраща форма того, наскільки правильними є підхід і погляди, пов’язані з відбудовою країни».

Також він зазначив, що дуже важливо, що під час засідання йдеться про Київщину, адже саме цей регіон дав можливість зберегти Київ у перші дні війни. «Саме завдяки хоробрості, стійкості й спротиву Київщини маємо можливість перебувати у Києві», — акцентував Руслан Стефанчук, додавши, що спільне завдання — зробити все для відбудови та відновлення й Київщини, й інших регіонів, які за-
знали руйнувань від цієї страшної війни.

«Наш обов’язок сьогодні — знайти ресурси та можливості, необхідні для повноцінного відновлення регіону», — наголосив Спікер Парламенту України.

Зі свого боку спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер наголосила, що, на її думку, місцеві та державні органи влади — це лабораторії інновацій та підприємництва. «Це стосується й України, тому що ваша країна зараз проходить через справжнє всенаціональне відновлення. Одна дорога, один порт, один будівельний проект — усе це одне за одним. Важко, але це реальність, і воно того вартує», — зауважила вона.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.