Володимир Крейденко та Ентоні Хіггінботам потиснули руки один одному на знак тісної співпраці між українським та британським парламентами.

Організувати прямі контакти з іноземними урядовими та благодійними організаціями взялися народні депутати, зокрема, міжфракційне депутатське об’єднання «Добробат — добровольчий будівельний батальйон», створене у Верховній Раді України.

Так, народний депутат Володимир Крейденко, який є також амбасадором руху «Добробат», розповів «Голосу України» про результати візиту української делегації до Лондона на форум Ukraine Recovery Conference. Захід присвятили саме відбудові України.

— Долучили до нашого добробатівського руху колегу з британського парламенту Ентоні Хіггінботама, — розповідає народний депутат. — Тепер уже він спрямовуватиме підтримку в Україну і координуватиме діяльність урядовців, політиків, представників місцевої влади, благодійних фондів та організацій Великої Британії.

До слова, саме за сприяння пана Хіггінботама та народного депутата Володимира Крейденка представникам «Добробату» вдалося провести зустріч із нещодавно призначеним послом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні паном Мартіном Гаррісом. Сторони обговорили активізацію співпраці з Великою Британією щодо відновлення України та розвиток проєктів, які вже фінансуються британським урядом.

Зокрема, і співпрацю з Фондом «Партнерство за сильну Україну».

Варто додати, що наміри про створення цього спільного міжнародного фонду були оголошені десь за півроку до початку широкомасштабного вторгнення росії. Саме тоді, коли Україна активізувала свій поступ до європейської спільноти. Уже 2 лютого 2022 року ми підписали відповідний меморандум з послами Великої Британії, Канади, Швеції та Швейцарії, а також з Повіреною у справах США в Україні. Фонд мав намір опікуватися підтримкою довгострокового розвитку громад, обіцяв плавну і безперешкодну соціальну, економічну та політичну реінтеграцію тимчасово раніше окупованих територій. Уже мав і низку затверджених пілотних проєктів, спрямованих на підтримку найвразливіших громад, посилення цивільно-військового співробітництва та поліпшення енергоефективності в Луганській та Донецькій областях. У довгостроковій перспективі збирався допомагати українцям з оптимізацією державних послуг та розширенням економічних можливостей. Тепер працюватиме з «Добробатом». Понад 50 тисяч активістів цього волонтерського руху трудяться над відбудовою чималої кількості об’єктів. Це і відновлення систем водопостачання, закладів освіти, охорони здоров’я, культури, адміністративних приміщень, систем оповіщення тощо.

Після перемовин у Лондоні Фонд «Партнерство за сильну Україну» допомагатиме «Добробату», зокрема й у відбудові Чернігівщини. Приміром, в Іванівській громаді, до складу якої входить і сумнозвісне село Ягідне, силами волонтерів уже відновлено понад 80 будинків...

Амбасадор «Добробату», народний депутат Володимир Крейденко зазначає, що пан посол Мартін Гарріс виявив справжню зацікавленість у відновленні України та її подальшому економічному розвитку. Великий оптимізм викликає і той факт, що за небайдужості британського посла, британських парламентаріїв та представників громадянського суспільства наша співпраця у відбудові України зі Сполученим Королівством матиме якнайкращі перспективи...

До речі, днями посол відвідав Чернігівщину, поспілкувався з прикордонниками, ознайомився із засобами та технікою, які використовуються в захисті держрубежу, умовами їхньої служби під час здійснення оборонних заходів.

Побував Мартін Гарріс і у селі Ягідному, де під час окупації росіяни утримували майже всіх жителів села у підвалі. Тепер та «катівня» стала музеєм, а гідами для закордонного гостя були місцеві мешканці, які й розповідали послу про власний досвід життя в окупації.

В Іванівці Мартін Гарріс відвідав колись зруйновані обстрілами об’єкти, зокрема адмінбудівлю, ЦНАП та місцеву школу. Їх відбудова вже завершилася за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», в якому Британія — один з провідних донорів.

Варто зазначити, що на Чернігівщині Фонд відібрав 52 об’єкти для дострокового відновлення на основі масштабів збитку та пріоритетів, визначених місцевою владою та громадами. На сьогодні завершено будівництво 30 об’єктів, у тому числі одинадцяти шкіл, чотирьох установ сільського управління, двох медичних закладів, двох притулків, чотирьох центрів культурного розвитку, п’яти об’єктів водопостачання та енергетики, університету, а також поставлено систему відеоспостереження...

Співпраця тільки набирає обертів. Світ готовий нам допомагати. А народні обранці спрямовують ту підтримку туди, де її найбільше потребують...

Фото надано прес-службою народного депутата.