І з перших днів широкомасштабного вторгнення вітчизняний політикум — від глави держави до дипломатичних місій — намагається переконати світову спільноту в тому, що саме ці кошти варто негайно спрямувати на підтримку обороноздатності України та відновлення знищеного агресором майна.

Проте світ дуже обережно сигналізує про готовність розглядати можливість використання заморожених чи конфіскованих російських активів. Так, Бельгія, приміром, оголосила про намір уже цього року створити спеціальний фонд для підтримки України в обсязі 1,7 мільярда євро, який наповнюватиметься від податків за утримання на території країни заморожених російських активів.

Іще один з офіційних кандидатів у президенти Фінляндії заявив про свою готовність підтримати використання заморожених активів рф на відновлення України. Тим часом урядовці цієї країни вже працюють над створенням механізму вилучення нерухомості, яка належить росіянам.

«Наші союзники шукають різні способи, як позасудово отримати доступ до заморожених російських активів. Першою країною, яка зробила крок у цьому напрямку, стала Канада. Там уперше заявили про те, що гроші, які є замороженими, можуть бути через суд передані Україні. Зараз до канадського парламенту вносять законопроект про позасудову конфіскацію російських суверенних активів. Якщо цей документ ухвалять, це буде ще один прецедент, такий необхідний для того, щоб інші країни могли рухатися вперед. Бо наші закордонні партнери ще не знайшли способу, не домовилися, як ці активи конфіскувати і передати Україні», — коментує ініціативу канадських колег перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Кіра Рудик (на знімку).

«Робота з різними політиками щодо конфіскації російських активів триває. І ми бачимо результати, хоч і не такі, як нам би хотілось, але прогрес є. А Канада може створити прецедент із конфіскацією суверенних російських активів. Тепер наше основне завдання — максимально працювати з канадськими парламентаріями, аби необхідний документ був ухвалений вже до кінця цього року. Справжнім успіхом вважатимемо, коли перший конфіскований долар російських коштів надійде в Україну», — вважає лідер партії «Голос».

Очевидно, саме такі дії закордонних партнерів вселяють упевненість у тому, що вже наступного року ми наповнюватимемо Фонд відновлення України конфіскованими російськими активами, які є за кордоном. Такі сподівання висловив, зокрема, український Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі.

Фото надано прес-службою партії «Голос».