Серед проблем, що розглядалися на засіданні, — недопущення зменшення соціальних гарантій і порушення прав населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, дуже стурбував мешканців краю проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», в четвертому абзаці восьмої статті якого встановлюється мінімальна заробітна плата у розмірі 1600 грн як розрахункова величина для обчислення виплат за рішеннями суду.

Цього ж дня Володимир Арешонков виступив на позачерговій сесії Коростенської міської ради, депутати якої одноголосно ухвалили рішення про звернення до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України.

У ньому, зокрема, наголошується, що запровадження такого мінімального розміру заробітної плати призведе до порушення Конституції України і зменшення соціальних гарантій для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, оскільки в ухвалених рішеннях судів, винесених за позовами цієї категорії громадян, застосовується саме мінімальний розмір заробітної плати.

У зверненні зазначається, що на території Коростенської громади проживає понад 58 тисяч осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, у тому числі 535 ліквідаторів і 16800 дітей, а також 14 тисяч осіб, котрі отримують доплату до пенсії згідно зі ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Соціальний захист цієї категорії громадян полягає у виплатах, прив’язаних до мінімального розміру заробітної плати, і прийняття запропонованої розрахункової величини на рівні 1600 грн призведе до суттєвого зменшення розміру пільг та компенсацій.

У зв’язку з цим Коростенська міська рада просить виключити з проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» абзац четвертий восьмої статті  з метою недопущення зменшення соціальних гарантій і соціального захисту та порушення прав населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вимогу не допустити звуження соціальних гарантій чорнобильцям підтримав народний депутат Володимир Арешонков, котрий оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці відеозвернення до колег по парламенту, зокрема до членів профільного Комітету з питань бюджету. «Зараз ви активно працюєте над проектом бюджету на 2024 рік, — зазначив Володимир Арешонков. — Ви опрацьовуєте і ті поправки, які були подані народними депутатами України. Подав її і я, як і деякі мої колеги. Стосується вона призупинення абзацу 4 восьмої статті бюджету України на наступний рік... Нам — народним депутатам, експертам, представникам громадських організацій, тисячам громадян України — ця норма видається абсолютно деструктивною і необґрунтованою».

Народний обранець наголосив, що така розрахункова величина порушує цілу низку норм українського законодавства та обмежує соціально-економічні права громадян. Негативну оцінку ця норма отримала і у висновку на проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

На знімку: виступ Володимира Арешонкова на позачерговій сесії Коростенської міської ради.

Фото зі сторінки Коростенської міської ради у Фейсбуці.