Уже втретє група активістів планувала зібратися під Тернопільською міськрадою на акцію «ЗСУ в першу чергу», мета якої — привернути увагу місцевої влади до проблем раціонального використання бюджетних коштів і більш активної підтримки підрозділів Збройних Сил. На першу акцію під таким гаслом мітингувальники вийшли майже місяць тому. Після цього через тиждень вони знову прийшли до стін міської ради, аби нагадати, що проблема так і не вирішена до кінця. І ось тепер мали намір знову звернутися до влади все з тими самими запитаннями, однак протестний захід не відбувся.

Його учасники, які напередодні звернулися до Тернопільської ОВА з листом, у якому повідомляли про свої наміри, отримали у відповідь заборону. Проте вони все одно збиралися прилюдно висловити свою позицію й звернутися до місцевих очільників з вимогою раціонально використовувати кошти громади. На їхню думку, у час війни всі ресурси мають бути спрямовані на підтримку тих, хто бореться за Перемогу.

Однак міська влада запропонувала учасникам протесту не проводити вуличний пікет, натомість трьох представників запросили зустрітися з міським головою Сергієм Надалом, щоб обговорити проблему й шляхи її розв’язання. Як кажуть протестувальники, вони погодилися на це, аби дати міському голові шанс зрушити ситуацію з місця.

Як повідомили в міськраді, під час зустрічі Сергій Надал та його заступники розповіли членам ініціативної групи, що робиться для підтримки армії, які кошти передбачено в міському бюджеті для допомоги військовослужбовцям та їхнім родинам. Детально зупинилися на тому, яка черговість надання такої допомоги та механізми забезпечення військових Тернопільського гарнізону необхідною технікою, обладнанням, амуніцією та іншим спорядженням. Говорили також про процедуру проведення закупівель та передачі обладнання для частини.

Очільники міста запевнили, що міськрада спільно з мешканцями громади продовжує працювати для забезпечення необхідним захисників, які беруть участь у боях. Не залишатимуть без підтримки й їхні родини.

Однак, за словами  волонтерки Ольги Тимошенко, чоловік якої зник безвісти, дізнатись, скільки є запитів від військових і як вони виконуються, членам ініціативної групи так і не вдалося. Чиновники пояснили, що це державна таємниця, яка не може бути розголошена.

Найбільше представників громадськості цікавило, чи будуть до кінця року ще виділені гроші з міського бюджету на задоволення потреб військових. У відповідь їм пояснили, що за кілька тижнів буде проведена сесія міської ради, на яку виноситься питання перегляду бюджету. У разі якщо буде можливість зменшити видатки за іншими статтями та спрямувати ці гроші на ЗСУ, депутати проголосують за це.

Під час зустрічі активісти запропонували створити робочу групу, яка стежитиме за тим, як виконуються запити військових. До неї повинні увійти представники ініціативної групи та міської ради, які займаються співпрацею з військовою частиною. Ця ідея була підтримана.

Тернопіль.