Участь у ньому взяли народні депутати Олександр Дануца та Ігор Мурдій, представники центральних органів державної виконавчої влади, голови РВА, районних рад, міські, селищні, сільські голови. До засідання онлайн долучилися заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, представники уряду, зокрема міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

На полях виїзних засідань члени Конгресу розглядали актуальні питання територій крізь призму загальнодержавних стратегій. Нині на засіданні йшлося про заходи із захисту об'єктів критичної інфраструктури, вирішення проблемних питань життєдіяльності державних урановидобувних підприємств, пріоритети соціально-гуманітарної сфери в умовах воєнного стану.

"Відбулась потужна, фахова дискусія. Особливо в частині уранових шахт і водоводу "Дніпро-Кіровоград" та медицини. Сподіваюся, спільно ми зможемо реалізувати напрацювання", - зазначив народний депутат Олександр Дануца.

"Для нас Конгрес місцевих та регіональних влад - важлива подія. Це інструмент та можливість спілкування із представниками територіальних громад, місцевого самоврядування. Ми розробили такий комунікаційний майданчик для того, щоб мати можливість оперативно вирішувати всі наші питання", - зазначив Олексій Кулеба.

Завдання та виклики, з якими зіткнулася область під час повномасштабної війни, окреслив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

"Ми прийняли понад 80 релокованих підприємств та бізнесів, 12 закладів освіти різних рівнів, чотири медичні заклади, - зазначив Андрій Райкович, а також звернув увагу на успіхи в аграрній сфері. - Два зібрані під час війни врожаї підтверджують те, що ми не втратили лідерських позицій у цій галузі...".

Потенціал регіону, за його словами, може бути більш потужний та використаний для масштабної переробки всіх напрямів агропродукції, овочів, фруктів тощо. "Це мусить бути не лише регіональною метою, а й державною стратегією", - додав Андрій Райкович.

Очільник ОВА констатував, що в області проживають понад 90 тисяч вимушених переселенців, які потребують не лише соціальної та гуманітарної підтримки, а й багато хто з них - стабільної роботи, тому є зацікавленість як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні у створенні робочих місць, зокрема й шляхом розвитку в області виробничих потужностей.

Ураховуючи, що на території області розташовуються три уранові шахти Державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" - єдиного в Україні підприємства, яке виробляє урановий оксидний концентрат для потреб вітчизняних атомних електростанцій, на конгресі обговорили проблеми, з якими зіткнулося підприємство.

За інформацією першого заступника начальника Кіровоградської ОВА Павла Конопка, на території області розробляють чотири родовища уранових руд. Розвідані та готові до розробки ще 10 родовищ. На Інгульській, Новокостянтинівській і Смолінській шахтах працюють понад дві тисячі осіб.

Учасники засідання обговорили також проблеми громад. Голова Кіровоградської обласної ради, віце-президент Української асоціації районних та обласних рад Юрій Дрозд звернув увагу на актуальні аспекти життєдіяльності громад в умовах воєнного стану. На переконання посадовця, одним із таких є безпека та захист громадян, передусім дітей. У цьому напрямі ведеться серйозна, масштабна робота. Зокрема, для облаштування укриттів у школах територіальних громад із державного бюджету виділено понад 30 мільйонів гривень субвенції. Ще 9,7 мільйона гривень виділили зі своїх бюджетів територіальні громади. На ці кошти відповідно до державних стандартів облаштовують 15 укриттів у навчальних закладах 13 громад регіону.

За словами Юрія Дрозда, одним із головних завдань усіх органів влади є також забезпечення теплопостачання населення: "Територіальні громади Кіровоградщини готові до опалювального сезону. Водночас залишається не розв'язаною до кінця проблема теплозабезпечення міста Світловодськ. І тут повинні включитися всі: і керівництво громади, і депутатський корпус та бізнес".

Територіальні громади області постійно допомагають ЗСУ за рахунок коштів власних бюджетів та відповідального бізнесу. Депутати обласної ради підтримують зміни до обласного бюджету щодо направлення коштів на підтримку ЗСУ. У тому числі для військовослужбовців, які перебувають на лікуванні. Зокрема, спільно з ОВА розроблено програму реабілітації військових в комунальному закладі "Знам'янська обласна бальнеологічна лікарня".

Юрій Дрозд також підкреслив, що депутати облради розробляють програму підтримки релокованих підприємств через Регіональний фонд підтримки підприємництва. А також розповів про те, як Кіровоградщина допомагає відновити деокуповану територію Херсонщини за рахунок вільних залишків обласного бюджету.

Кіровоградська область.

Фото прес-служби ОВА.