Це лише невелика частина проблем, з якими на деокупованих територіях стикаються нині фермери і керівники сільгосппідприємств. Тому народні депутати під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики зосередилися на викликах, що турбують наших сільгоспвиробників у звільнених регіонах.

Аграрії з деокупованих територій, запрошені на засідання, розповіли, що країна-агресор завдала їхнім підприємствам масштабних збитків. Тож потребують фінансової допомоги: і пільгових кредитів, і грантової підтримки.

Водночас фінустанови здебільшого не хочуть з ними співпрацювати. А це, зазначає у своєму дописі на Фейсбуці голова комітету Олександр Гайду, велика проблема, адже аграрії не можуть відновити потужності власним коштом.

Аби проблеми були почуті, на слухання запросили і представників фінустанов. До дискусії долучилася перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова. Чи не основне питання, що потребує якнайшвидшого вирішення, — заборгованість за кредитами, отриманими ще до повномасштабного вторгнення. Банки, наголошує Олександр Гайду, мають ураховувати ситуацію, в якій опинилися сільгоспвиробники з деокупованих територій та піти їм назустріч. Приміром, забезпечити спеціальні умови з реструктуризації боргів.

У свою чергу народні обранці пропонують у держбюджеті-2024 передбачити дотацію на гектар оброблюваних угідь у деокупованих регіонах на рівні орендної плати, а також компенсацію витрат за розмінування сільгоспземель.

За словами Олександра Гайду, такі спільні рішення сприятимуть відродженню агровиробництва на звільнених територіях. Адже, здебільшого, саме на господарствах тримаються місцеві бюджети, тож необхідно створити належні умови, щоб аграрії могли простіше і легше відновлювати власні підприємства.

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото зі сторінки О. Гайду у Фейсбуці.